Η Ουκρανία πουλάει αυτοκίνητα για να μη χρεοκοπήσει!

Στην πώληση της πλειονότητας των 1.500 κυβερνητικών αυτοκινήτων προχωρά η κυβέρνηση της Ουκρανίας προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία. Αναμένεται ότι η πώληση θα φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία αλλά και θα μειώσει τις δαπάνες.

Το Κίεβο βρίσκεται σε επείγουσες διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Διαβάστε για το θέμα: ΔΝΤ: Μοντέλο αλά ελληνικά στην Ουκρανία - Πωλούνται 1.500 κρατικά ΙΧ

Επίσης καταργούνται οι θέσεις εργασίας των οδηγών. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση μετρά σήμερα 1.500 υπηρεσιακά αυτοκίνητα και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα συγκεντρωθούν από την πώληση αυτή 40 εκατομμύρια γρίβνα (3 εκατομμύρια ευρώ).

Πάντως και πάλι, το μέτρο θα αποφέρει παρά ένα πολύ μικρό έσοδο σε σχέση με τις οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας. Ωστόσο η μεταβατική κυβέρνηση ήθελε να κάνει μια κίνηση συμβολικής σημασίας: να δείξει ότι έρχεται σε ρήξη με τον τρόπο λειτουργίας της προηγούμενης κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Οι άμεσες δανειακές ανάγκες του Κιέβου ανέρχονται σε 10 δισ. δολάρια.

Το ΔΝΤ ζητεί επώδυνες μεταρρυθμίσεις από τις ουκρανικές αρχές, κυρίως την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, ένα θέμα πολύ ευαίσθητο για τον πληθυσμό.

Συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός

Το μπαράζ συνομιλιών μεταξύ ηγετών αλλά και οι διασκέψεις διεθνών φορέων συνεχίζονται αμείωτες προκειμένου να μη "μιλήσουν τα όπλα".

Ο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρωθυπουργός Κάμερον εξέτασαν τη διεθνή στήριξη προς την Ουκρανία, η οποία προσπαθεί να σταθεροποιήσει την οικονομία της και να προετοιμαστεί για τις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκ νέου το απόγευμα της Πέμπτης με θέμα την ουκρανική κρίση, ανέφεραν διπλωμάτες στην έδρα του ΟΗΕ. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ξεκινήσουν στις 14:30 τοπική (19:30 GMT) στη Νέα Υόρκη.

Αυτή θα είναι η τέταρτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση της Ουκρανίας από την περασμένη Παρασκευή.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχονται την Πέμπτη σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τις πιθανές δράσεις κατά της Ρωσίας εξ αιτίας της στρατιωτικής της δράσης στην Ουκρανία, εν μέσω πιέσεων μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.

Υπερδιπλασιάζουν τα μαχητικά τους στις χώρες της Βαλτικής οι ΗΠΑ

Το Πεντάγωνο άφησε να γίνει γνωστό απόψε ότι υπερδιπλασιάζει τον αριθμό των μαχητικών που περιπολούν στον εναέριο χώρο των κρατών της Βαλτικής στο πλαίσιο της αποστολής του NATO, προσθέτοντας ότι αποστέλλει στην περιοχή αυτή ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών, στο πλαίσιο των αντιδράσεων της Ουάσινγκτον στην κρίση στην Ουκρανία.

Δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του Γιανουκόβιτς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Πέμπτη τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 18 ατόμων, ύποπτων για τη διασπάθιση χρήματος του ουκρανικού κράτους. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο ανατραπείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε από το Κίεβο τον περασμένο μήνα.