Ουκρανία: Παραπομπή Γιανούκοβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Την παραπομπή του αποπεμφθέντος  προέδρου της Ουκρανίας, Γιανουκόβιτς, όταν συλληφθεί, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για να δικαστεί για 'σοβαρά εγκλήματα' ψήφισε την Τρίτη το κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Τη στιγμή που ο τέως πρόεδρος της χώρας παραμένει εξαφανισμένος, ο Τύπος του Κιέβου κάνει λόγο για έγγραφα που φέρεται να δείχνουν την πρόθεση του Γιανουκόβιτς να 'πνίξει στο αίμα' τις διαδηλώσεις εναντίον του.

Η απόφαση του κοινοβουλίου η οποία ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία συνδέει τον Γιανουκόβιτς,  με την αστυνομική βία, η οποία όπως αναφέρεται στο κείμενο αυτό στοίχισε τη ζωή σε πάνω 100 άτομα στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.

Βάσει της απόφασης, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης θα παραπεμφθούν, επίσης, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα, δύο πρόσωπα τα οποία επίσης καταζητούνται από τις νέες αρχές της Ουκρανίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν την ανατροπή του, ο καταζητούμενος Βίκτορ Γιανουκόβιτς σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει χιλιάδες στρατιώτες προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις, εξαιτίας των οποίων τελικά αποχώρησε από την κυβέρνηση, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έγγραφο που διέρρευσε στο Διαδίκτυο.

Ουκρανοί δημοσιογράφοι «ξεσκονίζουν» χιλιάδες έγγραφα, τα οποία όπως ισχυρίζονται βρέθηκαν κοντά στην πολυτελή κατοικία του πρώην προέδρου, λίγο έξω από το Κίεβο, ενώ μερικά από αυτά έχουν ήδη διαρρεύσει στη δημοσιότητα μέσω Ίντερνετ.

Αν και η αυθεντικότητά τους δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο πολιτικός Χενάντι Μοσκάλ, δημοσίευσε ένα ηλεκτρονικό έγγραφο στο οποίο αναφέρεται λεπτομερώς ένα σχέδιο για περικύκλωση της πλατείας Ανεξαρτησίας –το λίκνο της εξέγερσης- από ελεύθερους σκοπευτές που θα άνοιγαν πυρ κατά των διαδηλωτών.

Σε αυτή την «επιχείρηση» θα εμπλέκονταν τεθωρακισμένα οχήματα και περίπου 22.000 αστυνομικοί, εφόσον είχε εγκριθεί το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με το έγγραφο.