Χάος με 7 νεκρούς στο Κίεβο

Στις σκληρότερες συγκρούσεις των τελευταίων 3 εβδομάδων, σύμφωνα με το Reuters, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν τα γραφεία του κόμματος του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Κίεβο.

Χιλιάδες διαδηλωτών συγκρούστηκαν με την αστυνομία κοντά στην ουκρανική Βουλή και μετά κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία του κόμματος του Γιανουκόβιτς. Μέχρι αυτή την ώρα, στο κέντρο του Κιέβου επικρατεί χάος ενώ η αντιπολίτευση φοβάται ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει έκνομα μέσα για να καταστείλει τις διαδηλώσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συγκρούσεις είχαν 7 νεκρούς. "Οι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από σφαίρες στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν σήμερα στο Κίεβο με τις δυνάμεις της αστυνομίας", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Όλεγκ Μούσι, επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας της αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, τουλάχιστον 150 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 30 σοβαρά. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ιατρικής υπηρεσίας της αντιπολίτευσης, ακρωτηριάστηκε το χέρι ενός διαδηλωτή, ενώ άλλοι έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραυματισμούς στα χέρια και τα πόδια, κυρίως από βομβίδες κρότου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν δώσει στους διαδηλωτές προθεσμία μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδας για να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους, πριν αναλάβει δράση η αστυνομία. Γιαυτό, η αντιπολίτευση καλεί τους ηλικιωμένους και τα γυναικόπαιδα να φύγουν από τα οδοφράγματα, φοβούμενη την αντίδραση της κυβέρνησης.

"Θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε σε μέτρα μεγάλης ισχύος, αν οι ταραχές δεν σταματήσουν ως τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)", αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών και η υπηρεσία ασφαλείας της χώρας. 

Παράλληλα ανεστάλη η κυκλοφορία στο σύνολο των γραμμών του μετρό του Κιέβου.

 

 

Αυτές είναι οι πρώτες συγκρούσεις που σημειώνονται στην ουκρανική πρωτεύουσα από το τέλος του Ιανουαρίου, οπότε τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν. Τα επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών κοντά στο κοινοβούλιο, το οποίο σήμερα αναμένεται να εξετάσει μια συνταγματική μεταρρύθμιση που θα περιορίζει τις προεδρικές εξουσίες.