Ουκρανία: Αμνηστία στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές

Σε ισχύ είναι από το πρωί της Δευτέρας ο νόμος της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς που παρέχει αμνηστία σε όλους τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην Ουκρανία.

Ο νόμος ενεργοποιήθηκε αφότου εκκενώθηκε το δημαρχείο του Κιέβου, που τελούσε υπό κατάληψη. Η εκκένωση του δημαρχείου αποτελούσε βασικό όρο για την ενεργοποίηση του νόμου.

Το δημαρχείο του Κιέβου αποτέλεσε σύμβολο του αντικυβερνητικού κινήματος.

"Ο νόμος τίθεται σε ισχύ από τις 17 Φεβρουαρίου 2014 και προβλέπει τη εγκατάλειψη της δίωξης των ατόμων που έχουν διαπράξει αδικήματα στο διάστημα μεταξύ της 27ης Δεκεμβρίου και της 2ας Φεβρουαρίου" αναφέρει η ανακοίνωση της γενικής εισαγγελίας.

Βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης Σζόμποντα, ο Αντρίι Ιλένκο, είχε διαμηνύσει ότι αν δεν προχωρήσει η αμνήστευση 2.000 διαδηλωτών, θα γινόταν ανακατάληψη του κτηρίου.

Με "ειρηνική επίθεση" απείλησε από την πλευρά του , ο Αρσένι Γιατσενιούκ, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο οποίος έκανε δηλώσεις από το Μαϊντάν (Πλατεία της Ανεξαρτησίας).

Και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Καθρίν Άστον, χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης για ενεργοποίηση του νόμου.