Μια μεταρρύθμιση το μήνα υπόσχεται ο Ματέο Ρέντσι

Με δυναμικό αέρα και τις... ευλογίες της Ευρώπης μπαίνει ο Ματέο Ρέντσι στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας και της Ευρώπης. Ο 39χρονος εντολοδόχος πρωθυπουργός, εφόσον καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση θα είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλίας.

Στις πρώτες του εξαγγελίες αφότου έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ιταλό πρόεδρο Ναπολιτάνο, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση του θα περνά "μια μεταρρύθμιση το μήνα".

Αρχής γενομένης από τον εκλογικό νόμο για τον οποίο υπόσχεται αλλαγές εντός του μήνα αυτού.

Σειρά το Μάρτιο παίρνει, σύμφωνα με το Ρέντσι, η μεταρρύθμιση που αφορά στα εργασιακά.

"Τον Μάρτιο τα εργασιακά, διότι η εργασία είναι μία πραγματική έκτακτη ανάγκη και όχι μόνο για τη δική μου γενιά", τόνισε ο 39χρονος πολιτικός και πρόσθεσε "μετά η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και εν συνεχεία της φορολογίας".

"Η αίσθηση του επείγοντος είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά δεδομένου ότι έχουμε θέσει ως χρονικό ορίζοντα μια πλήρη κοινοβουλευτική θητεία, θα χρειαστούμε μερικές ημέρες έως ότου αποδεχθούμε επισήμως την εντολή", δήλωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός.

Ο Ματέο Ρέντσι ξεκίνησε επισήμως διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού με τη Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο και μια σειρά μικρότερα κόμματα.

Ήδη πάντως στο θέμα των θεσμικών αλλαγών και του νέου εκλογικού νόμου, ο Ρέντσι είχε επιτύχει συμφωνία με τον επικεφαλής της Κεντροδεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος, αν και πολιτικός αντίπαλος, δεν έχει κρύψει την εκτίμησή του προς τον νεαρό πολιτικό.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ιpsos για την τηλεόραση της Rai, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, έδειξε ότι το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η κυβέρνηση Ρέντσι "θα πάει την Ιταλία μπροστά" βρίσκεται στο 31%. Το 26% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε την άνοδό του στην εξουσία "άχρηστη", το 23% "σφάλμα" και το 15% "παραλογισμό".