Ο Ματέο Ρέντσι σχηματίζει κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι κλήθηκε τη Δευτέρα στο προεδρικό μέγαρο, αναφέρει ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε σήμερα.

"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο κάλεσε τη Δευτέρα στις 10:30 [11:30 ώρα Ελλάδας] στο Μέγαρο του Κυρηναλίου [την έδρα της προεδρίας] τον εθνικό γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι" για να του δώσει επίσημα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αναφέρεται στη σύντομη ανακοίνωση.

Την υποψηφιότητα του Ρέντσι στήριξε ανεπιφύλακτα η κεντρώα Επιλογή Πολιτών, ενώ ο επικεφαλής της Νέας Κεντροδεξιάς, Αντζελίνο Αλφάνο, έθεσε συγκεκριμένους όρους: «Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι το μεγάλο και σημαντικό, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε νέα κυβέρνηση μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες. Δεν θα στηρίξουμε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα που να κλείνει προς την Αριστερά», δήλωσε ο Αλφάνο.

Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους παρατηρητές, ότι ο Ρέντσι, θα χρειασθεί μάλλον περισσότερο χρόνο από ότι προβλεπόταν αρχικά, για την ακριβή σύνθεση της λίστας των υπουργών του.

Η Λέγκα και το κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλλο, όπως είχαν ήδη ανακοινώσει, δεν μετέβησαν στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο.

Τέλος, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, συνομίλησε με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο πρώην γερουσιαστής, καναλάρχης και πρόεδρος της Φόρτσα Ιτάλια, τόνισε ότι «εκπλήσσει το ότι προτείνεται νέα κυβέρνηση χωρίς να υπάρχει το σχετικό πρόγραμμα».

«Θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση, θα σεβαστούμε τις μέχρι τώρα συμφωνίες που υπογράψαμε για τις συνταγματικές αλλαγές . Παράλληλα, ζητάμε αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας, με έμφαση στην ανάπτυξη», τόνισε ο Σ. Μπερλουσκόνι.