Βοσνιακή… Άνοιξη συγκλονίζει το Σαράγιεβο και άλλες πόλεις

Για Βοσνιακή Άνοιξη (κατά τις διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης στο μουσουλμανικό κόσμο) κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Την Παρασκευή, χιλιάδες άνθρωποι στο Σαράγιεβο, το Μόσταρ, τη Ζένιτσα και αλλού εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια και τα πυρπόλησαν. Περισσότεροι από 220 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Λίκνο των διαδηλώσεων η πόλη Τούζλα όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις με την πυρπόληση του κτιρίου του περιφερειακού κοινοβουλίου.

Χιλιάδες Βόσνιοι έχουν εξεγερθεί διαμαρτυρόμενοι για την υψηλή ανεργία, τη φτώχεια που μαστίζει τους πολίτες και την εκτεταμένη διαφθορά. Αφορμή που πυροδότησε το κύμα διαδηλώσεων στάθηκε η διαμαρτυρία εργαζομένων στα εργοστάσια της Τούζλα που κήρυξαν πτώχευση το ένα μετά το άλλο.

Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και πολλοί συλληφθέντες κατήγγειλαν ότι ξυλοκοπήθηκαν. 

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μια χώρα 3,8 εκατομμυρίων κατοίκων, που ταλανίζεται από τη διαφθορά, είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης. Η ανεργία πλήττει το 44% του ενεργού πληθυσμού, όμως η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων βρίσκεται στο 27,5%, καθώς πολλοί καταφεύγουν στη μαύρη εργασία.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 420 ευρώ και σχεδόν ένας κάτοικος στους πέντε ζει στη φτώχεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Εξάλλου μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών είναι οι πολιτικοί να περιορίσουν τα προνόμιά τους και να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Τον Οκτώβριο είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη Βοσνία.