Το Σαράγιεβο φλέγεται από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές

Άγρια τροπή παίρνουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οι οποίες συνεχίζονται για τρίτη ημέρα κατά της οικονομικής κατάστασης της χώρας, τη διαφθορά και το χαμηλό βιωτικό επίπεδο των κατοίκων.

Περίπου χίλιοι οργισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν διά της βίας στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης στο Σαράγεβο, την οποία λεηλάτησαν και πυρπόλησαν, ενώ άλλοι έσπασαν παράθυρα και πέταξαν μια φωτοβολίδα στο προεδρικό μέγαρο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά σε ένα μέρος του. Οι φλόγες έφταναν μέχρι τον δεύτερο όροφο του κτιρίου το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης .

Η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών για να απωθήσει τους διαδηλωτές, ενώ η ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης ήταν βαριά εξαιτίας των δακρυγόνων και του καπνού.

Παράλληλα οι δυνάμεις της αστυνομίας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού υπό πίεση για να διαλύσουν την ομάδα των διαδηλωτών που προσπάθησε να εισβάλει στο προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, δύο οχήματα και ένα φυλάκιο μπροστά από το προεδρικό μέγαρο πυρπολήθηκαν, ενώ μαύρος καπνός ήταν ορατός από μακριά.

"Νιώθω σα να είμαστε πάλι στο 1992", δήλωσε ο Αμίρα Σαντίκοβιτς, καθηγητής, καθώς διαδηλωτές έριχναν πέτρες, μπουκάλια και κονσέρβες στο κτίριο της τοπικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα διαδηλωτές είχαν λεηλατήσει και πυρπολήσει την έδρα της τοπικής κυβέρνησης της Τούζλα, αναγκάζοντας τον τοπικό κυβερνήτη να παραιτηθεί.

Από τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων —ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός— τραυματίστηκαν σοβαρά από πέτρες και νοσηλεύονται.

Στην πόλη Ζένιτσα ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των περίπου 3.000 διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα πέντε αστυνομικοί να τραυματιστούν,ενώ πυρπολήθηκε και ένα κυβερνητικό κτίριο στην πόλη.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μια χώρα 3,8 εκατομμυρίων κατοίκων, που ταλανίζεται από τη διαφθορά, είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης. Η ανεργία πλήττει το 44% του ενεργού πληθυσμού, όμως η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων βρίσκεται στο 27,5%, καθώς πολλοί καταφεύγουν στη μαύρη εργασία.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 420 ευρώ και σχεδόν ένας κάτοικος στους πέντε ζει στη φτώχεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Εξάλλου μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών είναι οι πολιτικοί να περιορίσουν τα προνόμιά τους και να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις.