Αρνείται τη θέση του πρωθυπουργού ο ηγέτης της αντιπολίτευσης

Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, ο Αρσένι Γιάτσενγιουκ, απέρριψε την επίσημη πρόταση που του είχε κάνει ο πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο, όπως ανακοινώθηκε στον επίσημο ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Δείτε: Στο Κίεβο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε μια ύστατη προσπάθεια για λύση

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρίσκονται σε διαρκείς διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση που απειλεί να βγάλει τη χώρα εκτός ελέγχου. Όλα ξεκίνησαν όταν η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς ότι δεν συνάπτει συμφωνία για την ενεργειακή διασύνδεση με την Ε.Ε. προκειμένου να ικανοποιήσει τη Ρωσία.

Το βράδυ της Δευτέρας αποφασίστηκε να ανακληθούν κάποιοι αμφιλεγόμενοι νόμοι κατά των διαδηλώσεων που ψηφίσθηκαν στις 16 Ιανουαρίου, κάτι που εκτόξευσε την ένταση και τη βιαιότητα των διαδηλώσεων.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν επίσης στην υιοθέτηση ενός νόμου που παρέχει αμνηστία στους συλληφθέντες διαδηλωτές, υπό τον όρο όμως να εκκενώσουν οι διαδηλωτές τα δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει, κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης του ουκρανικού κοινοβουλίου για την πολιτική κρίση που ταλανίζει την χώρα, διευκρίνισε η ίδια πηγή.