Στο Κίεβο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε μια ύστατη προσπάθεια για λύση

Μετά τον Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, στην Ουκρανία μεταβαίνει εσπευσμένα την Τρίτη η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, σε μια προσπάθεια να συμβάλλει στην προώθηση εποικοδομητικού πολιτικού διαλόγου στη χώρα με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.  

Αν και η επίσκεψη της στην ουκρανική πρωτεύουσα είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη, η αξιωματούχος θα αναχωρήσει αύριο- μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βρυξέλλες- και θα περάσει ολόκληρη την Τετάρτη στο Κίεβο προτού αναχωρήσει για τη Ρίγα την Πέμπτη.  

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Δευτέρας  ξεκίνησε νέα συνάντηση μεταξύ του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και των ηγετών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους για παραίτηση του προέδρου και προκήρυξη προώρων εκλογών και αρνούνται την συγκυβέρνηση.

Ο Στέφαν Φούλε βρισκόταν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ηγέτες της αντιπολίτευσης και συζήτησε μαζί τους αυτό που αποκάλεσε "μια σειρά βημάτων. . . που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σε μια πολιτική διαδικασία".

Ο Ευρωπαίος επίτροπος επιστρέφει σήμερα στην Ουκρανία "για να συνεχίσει τις προσπάθειες να βοηθήσει να βρεθεί μια διέξοδος από την κρίση", δήλωσε ο εκπρόσωπος Πίτερ Στάνο.

Πρόθυμος να μεσολαβήσει ανάμεσα στην εξουσία και την αντιπολίτευση για τον τερματισμό των συνεχιζόμενων βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων δήλωσε και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Την ίδια ώρα, μετά τις απειλές της υπουργού Δικαιοσύνης ότι θα ζητήσει να επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που κατέλαβαν το υπουργείο στη διάρκεια της νύχτας αποχώρησαν από το κτίριο, ύστερα από έκκληση των ηγετών της αντιπολίτευσης.

Tην κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιορίζεται η κίνηση των ανθρώπων και των οχημάτων, απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, οι πορείες και οι απεργίες, ενώ αναστέλλεται η δραστηριότητα των πολιτικών κομμάτων και επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Η κατάληψη του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η τρίτη κατάληψη υπουργείου σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Την Παρασκευή διαδηλωτές είχαν καταλάβει το υπουργείο Γεωργίας και το Σάββατο το υπουργείο Ενέργειας, από το οποίο συμφώνησαν να αποχωρήσουν όταν ο υπουργός τους προειδοποίησε ότι η δράση τους ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην παροχή ενέργειας στην Ουκρανία.