Ώρα μηδέν για την κυβέρνηση της Ουκρανίας

Ενώ η φωτιά της λαϊκής εξέγερσης έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και ένας ακόμα διαδηλωτής υπέκυψε σήμερα στα τραύματα του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς προσέφερε απόψε τη θέση του πρωθυπουργού στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αρσένι Γιάτσενιουκ, συνεργάτη της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.  

Ο Γιανουκόβιτς προσέφερε ακόμα τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού στον πρώην μποξέρ, Βιτάλι Κλιτσκο, ηγέτη της αντιπολίτευσης και αρχηγό του κινήματος Udar (Χτύπημα). 

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι ο πρόεδρος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να τροποποιήσει το Σύνταγμά, για να μειώσει τις εξουσίες του. 

Δέχεται με όρους η αντιπολίτευση

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας, όμως τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. 

Η αποδοχή αυτή σημαίνει ο πρόεδρος είναι έτοιμος να αποδεχθεί την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας. 

"Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη και να οδηγήσουμε τη χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Γιάτσενιουκ, υπό τον όρο ότι θα απελευθερωθεί η Τιμοσένκο, η οποία είχε φυλακιστεί το 2011 για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

Ο Κλίτσκο επανέλαβε από την πλευρά του ότι η αντιπολίτευση απαιτεί να διεξαχθούν νέες εκλογές μέσα στο 2014, αφήνοντας να εννοηθεί ότι απορρίπτει την προσφορά του Γιανουκόβιτς ως έχει.

Οι τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης επανέλαβαν ότι απαιτούν την ακύρωση των νόμων που εγκρίθηκαν με στόχο να κατασταλούν οι κινητοποιήσεις την 16η Νοεμβρίου, που αντιθέτως οδήγησαν στη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος αμφισβήτησης.

Σε μια νέα προσπάθεια για τον τερματισμό της κρίσης που έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, ο πρόεδρος είχε και σήμερα πολύωρες διαπραγματεύσεις με την τρικομματικη αντιπολίτευση. Νωρίτερα όμως, ο υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι οι προσπάθειες για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης ήταν "μάταιες" .

Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις με σφοδρές συγκρούσεις, φωτιές και οδοφράγματα εξακολουθούν να γίνονται τόσο στο Κίεβο όσο και σε πολλές περιοχές της χώρας.

 

Η "φωτιά" της λαϊκής εξέγερσης - που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο ως φιλοευρωπαϊκό κίνημα κατά του φιλορωσικού Γιανούκοβιτς- φούντωσε αυτή την εβδομάδα, μετά και τον θάνατο δύο διαδηλωτών. Άλλος ένας ακτιβιστής βρέθηκε νεκρός με σημάδια βασανιστηρίων, σε ένα δάσος κοντά στην πρωτεύουσα.

Σήμερα, ιατρική πηγή ανέφερε ότι υπέκυψε στα τραύματά του και ένας διαδηλωτής που είχε τραυματιστεί στα επεισόδια της Τετάρτης στο κέντρο του Κιέβου, ανεβάζοντας επισήμως τον αριθμό των θυμάτων σε τέσσερα. Η αντιπολίτευσης ωστόσο εκτιμά ότι πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών.

Διαβάστε ακόμα: 

Κλονίζεται και καταγγέλει πραξικόπημα η κυβέρνηση στην Ουκρανία 

Ποιοι οργανώνουν το αντάρτικο της Ουκρανίας; - Μια ακροδεξιά οργάνωση κινεί τα νήματα στους δρόμους

Ουκρανία: Συγγνώμη από τις αρχές μετά το βίντεο κακοποίησης διαδηλωτή