Ανέτρεφαν με φύλλα κόκας και αλκοόλ τα παιδιά για τις ανθρωποθυσίες

Φύλλα κόκας αλλά και αλκοόλ έδιναν συστηματικά στα "εκλεκτά" παιδιά που πρόσφεραν ως ανθρωποθυσίες στους θεούς τους οι Ίνκας. Μάλιστα η ποσότητα των ουσιών που τους χορηγούσαν αυξανόταν πολύ κατά τους τελευταίους 6 μήνες της ζωής τους ενώ τις τελευταίες βδομάδες οι ποσότητες ήταν οριακά θανάσιμες.

Αυτό αποκαλύπτουν οι 3 μούμιες παιδιών που πέθαναν πριν από περίπου 500 χρόνια σε θρησκευτικές τελετουργίες των Ίνκας.

Μάλιστα η πλέον "εκλεκτή" από τις μούμιες που βρέθηκαν, αυτή που οι επιστήμονες ονόμασαν "η Παρθένος", φαίνεται πως είχε υψηλή συμβολική σημασία στα θρησκευτικά τελετουργικά του εξαφανισμένου λατινοαμερικάνικου πολιτισμού.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Bradford της Μ. Βρετανίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη υποστηρίζουν πως η Παρθένος απολάμβανε υψηλού κύρους και τιμών στην κοινωνία και πως η θυσία της θεωρούνταν τιμή.

Όπως φαίνεται τα παιδιά που προορίζονταν για ανθρωποθυσίες απολάμβαναν ιδιαίτερων περιποιήσεων. Προέρχονταν από αγροτικές οικογένειες και από κάποια στιγμή και μετά αναλάμβανε την ανατροφή τους το ιερατείο. Τα έτρεφαν με εκλεκτά σιτηρά και κρέας για να παχύνουν.

Ενώ φαίνεται πως τη στιγμή του θανάτου τους δεν βίωναν κάποιο στρες ή ένταση.

Τέλος, οι γονείς δεν είχαν δικαίωμα να κλάψουν για το θάνατο των παιδιών τους.

Μαζί με την Παρθένο (13 ετών) βρέθηκαν άλλα δυο παιδιά: ένα κοριτσάκι 4 ετών και ένα αγοράκι 5 ετών. Τα δυο μικρότερα παιδιά φαίνεται πως θυσιάστηκαν με πιο βίαιο τρόπο από την Παρθένο, μάλλον με ασφυξία, ενώ δεν ήταν ντυμένα με τόσο πλουμιστά ρούχα όσο εκείνη.  

Πηγή: csmonitor