Οι μυστικές υποβρύχιες σπηλιές των Μάγια

Μαγικό φως χαϊδεύει τον πυθμένα ενός φυσικού φρέατος. Ένας δύτης εξερευνά μια υποβρύχια κοιλότητα στο Tulum, κοντά στα ερείπια των Μάγια.

Στο θεματικό πάρκο Xcaret στο Κανκούν του Μεξικό, ένας μυθικός Μάγια-ο άρχοντας του θανάτου, ανακατεύεται με τους τουρίστες, λίγο πριν μια θεαματική αναπαράσταση των αρχαίων προσκυνημάτων. Το ετήσιο γεγονός, που περιλαμβάνει και βόλτα με κανό, πραγματοποιείται προς τιμή της Ixchel, της θεότητας της γονιμότητας. Αυτοί οι δεσμοί με το παρελθόν είναι που έλκουν επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο στη χερσόνησο του Γιουκατάν.

Παιδιά από το χωριό Yaxuna, παίρνουν μια ανάσα σε μια από τις πολυάριθμες ασβεστολιθικές κοιλότητες. Μια σκάλα 20 μέτρων τα βοηθά να ξαναβγούν στο επίπεδο της επιφάνειας, μετά από κάθε βουτιά. Το άγαλμα αποτελεί την εκδοχή ενός ντόπιου καλλιτέχνη για κάποιο παραδοσιακό πειρακτικό πνεύμα των Μάγια. Είναι τοποθετημένο εκεί από τους ντόπιους κατοίκους, με την ελπίδα να προσελκύσει κάποιους έστω τουρίστες.

Μια πυραμίδα ύψους 30 μέτρων και μια εξέδρα, διακοσμημένες με ένα κεφάλι φτερωτού φιδιού, διατηρούν την παλιά δόξα της περιοχής Chicken Itza, νυν τουριστικής πόλης. Χτισμένη τον 9ο αιώνα, είναι ευθυγραμμισμένη με τέσσερις ιερές κοιλότητες και με τις εποχιακές κινήσεις του ήλιου.

Στην ικεσία του για βροχή, ο γονατισμένος σαμάνος του χωριού Yaxuna τραγουδά προσευχές σε έναν παραλληλόγραμμο ναό, ο οποίος συμβολίζει το σύμπαν των Μάγια, που διαθέτει τέσσερεις γωνίες. Κατά την πανάρχαια αυτή τελετή, οι άνθρωποι κυκλώνουν το βωμό προσφορές φαγητού, ενώ τα σκυμμένα παιδιά μιμούνται τα κρωξίματα των βατράχων όταν βρέχει.

Ο αρχαιολόγος Guillermo de Anda κατεβαίνει στην κοιλότητα Holtun, λίγα λεπτά πριν τη στιγμή που οι ακτίνες βρίσκουν κάθετα τον πυθμένα του, κάθε χρόνο στις 19 Ιουλίου. Το φαινόμενο λαμβάνει χώρα δυο φορές το χρόνο, ενώ ο αρχαιολόγος πιστεύει πως οι Μάγια είχαν κατασκευάσει έναν ανάλογο ναό στην επιφάνεια της γης.

Κολυμπώντας πάνω από το βωμό θυσιών στην κοιλότητα Holtun, ο de Anda επιθεωρεί ένα σωρό οστών. Η συγκεκριμένη εργασία απαιτεί ακρίβεια χιλιοστού, καθώς τα συγκεκριμένα αντικείμενα δεν έχουν μετακινηθεί εδώ και αιώνες.

Ο οδηγός Angel Canul είναι ο τελευταίος άνθρωπος που βγαίνει από το σπήλαιο βάθους 20 μέτρων Las Calaveras, αφού έχει σιγουρευτεί πως όλοι οι τουρίστες επέστρεψαν ασφαλείς στην επιφάνεια. Πολύ συχνά οι επισκέπτες της περιοχής έρχονται στο συγκεκριμένο μέρος για μια δροσιστική βουτιά, μετά την περιήγησή τους.

Στα κάποτε ιερά νερά μιας κοινότητας, ένα ζευγάρι ποζάρει για μια σειρά φωτογραφιών ακριβώς μετά τη γαμήλια τελετή τους, υπό τους ήχους New Age μουσικής. Το συμβάν ήταν συμβολικό, μια και το ζεύγος είχε ήδη παντρευτεί με τον παραδοσιακό τρόπο προηγουμένως. Πάνω από 10 τέτοιοι γάμοι οργανώνονται κάθε χρόνο.

Η οικογένεια Pech’ Puc σηκώνεται στις 5:30 το πρωί. 13 άνθρωποι κατοικούν σε αυτό το πλινθόχτιστο σπίτι με την αχυρένια σκεπή, σε ένα χωριό όπου οι κάτοικοι καλλιεργούν ό,τι και οι πρόγονοί τους: καλαμπόκι, φασόλια, κολοκύθια. Η πολιτεία στην οποία υπάγονται, κερδίζει 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο από τον τουρισμό, ωστόσο καθώς φαίνεται αυτά δε φθάνουν ποτέ στις μικρές κοινότητες των Μάγια.

Ένας τουρίστας με μάσκα και αναπνευστήρα κολυμπά στην κοιλότητα Las Calaveras, η οποία παρεμπιπτόντως σημαίνει "οι νεκροκεφαλές". Οι ντόπιοι κάτοικοι Μάγια, αντλούσαν από εδώ το νερό μέχρι και 30 χρόνια πριν, όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν διάφορα οστά. Έχουν ανακαλυφθεί τα οστά πάνω από εκατό ανθρώπων.