Δυο “τέρατα” της ελληνικής μυθολογίας βαφτίζουν φεγγάρια του Πλούτωνα

Τα ονόματά τους τρομερά και η "παρακαταθήκη" τους βαρειά μέσα στους αιώνες: Χάροντας, Ύδρα, Νύκτα. Και τώρα Στύγα και Κέρβερος. Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) αποφάσισε τα δυο μικρότερα φεγγάρια του μακρινού πλανήτη Πλούτωνα να πάρουν τα ονόματα τους από τον Κέρβερο και τη Στύγα της αρχαιοελληνικής μυθολογίας. Ο Κέρβερος είναι ο τρικέφαλος΄

σκύλος που φύλαγε τις πύλες του Κάτω Κόσμου, ενώ η Στύγα το τρομερό ποτάμι που χώριζε τον κόσμο των ζωντανών από εκείνον των νεκρών. Ο όρκος στα νερά της ήταν πανίσχυρος και δέσμευε ακόμη και τους θεούς.

Και οι τρεις μεγαλύτεροι δορυφόροι του Πλούτωνα έχουν ονόματα από την αρχαιοελληνική μυθολογία: τον Χάροντα, τη Νύκτα και την Ύδρα.

Ο Κέρβερος και η Στύγα ανακαλύφθηκαν το 2011 και το 2012 αντίστοιχα, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ, όταν αυτό είχε στρέψει τις κάμερές του, στο σύστημα του Πλούτωνα.

Μια ακόμα καλύτερη εικόνα για το νάνο-πλανήτη και τα φεγγάρια του θα έχουν οι επιστήμονες, όταν περάσει από κοντά του για πρώτη φορά ένα σκάφος, το "Νέοι Ορίζοντες" της NASA, το 2015. Αυτή η αποστολή μπορεί να φέρει στο φως και άλλους μικρότερους δορυφόρους, τους οποίους το "Χαμπλ" δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει έως τώρα.

Η επιλογή των ονομάτων για τα δύο μικρά φεγγάρια έγινε με δημοκρατικές διαδικασίες, μετά από μια άνευ προηγουμένου ψηφοφορία στο διαδίκτυο, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι και στην οποία συμμετείχαν περίπου 500.000 άτομα, τα οποία πρότειναν διάφορα ονόματα. Το όνομα "Κέρβερος" ήρθε δεύτερο σε δημοτικότητα και η "Στύγα" τρίτη, ενώ πρώτο σε προτιμήσεις ήταν το "Βουλκάν" (ο Ήφαιστος των Ρωμαίων), το όνομα του πλανήτη καταγωγής του πρωταγωνιστή Μίστερ Σποκ στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά "Σταρ Τρεκ".