Στο φως τα αρχαία μυστικά του Ηρακλείου της Αιγύπτου

Για αιώνες όλοι πίστευαν ότι η αιγυπτιακή πόλη του Ηράκλειου ήταν ένας μύθος, μια πόλη πρωτοφανούς πλούτου που αναφέρονταν στον Όμηρο, και την οποία επισκέφθηκε η Ωραία Ελένη της Τροίας και ο Πάρης.

Τελικά, μόλις πριν μία δεκαετία, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια του αρχαίου λιμανιού του Ηρακλείου της εποχής των Φαραώ, το οποίο εξαφανίστηκε στη θάλασσα πριν από 1.200 χρόνια.

Μετά από 10 χρόνια υποθαλάσσιων ανασκαφών και ερευνών, οι ερευνητές του Κέντρου Θαλάσσιας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με τους δύτες της αποστολής στην περιοχή, κατάφεραν να ανασύρουν σημαντικότατα ευρήματα που δημιουργούν μια εικόνα για το πώς ήταν η ζωή στην μυθική αυτή πόλη, που οι Αιγύπτιοι ονόμαζαν Θώμις και οι Έλληνες Ηράκλειο.

Στο αρχαίο λιμάνι έχουν βρεθεί 64 βυθισμένα πλοία, που χρονολογούνται μεταξύ του 8ου και του 2ου αιώνα π.Χ. Τα περισσότερα παραμένουν διατηρημένα σε καλή κατάσταση στη λάσπη του βυθού ενώ  έχουν ανακαλυφθεί γύρω στις 700 αρχαίες άγκυρες διαφόρων ειδών, που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη σχετική συλλογή από τον αρχαίο κόσμο.

Στο Ηράκλειον ξεφόρτωναν υποχρεωτικά τα ξένα πλοία με προορισμό την Αίγυπτο, καθώς εκεί γινόταν ο σχετικός τελωνειακός έλεγχος και πληρώνονταν οι επιβαλλόμενοι δασμοί, προτού τα εμπορεύματα μεταφορτωθούν σε μικρότερα πλοία που έπλεαν κατά μήκος του Νείλου ποταμού προς την ενδοχώρα.

Οι δύτες βρήκαν επίσης και ανέσυραν 16 τεράστια αγάλματα αιγυπτίων φαραώ και θεοτήτων , εκατοντάδες μικρότερα, πλάκες από πέτρα, χαραγμένες στα αρχαία ελληνικά και αρχαία αιγυπτιακά και δεκάδες μικρές σαρκοφάγοι από ασβεστόλιθο που πιστεύεται ότι περιείχαν κάποτε μούμιες ζώων.

Δεδομένων των μέχρι τώρα ευρημάτων, οι ερευνητές δημιούργησαν  μια τρισδιάστατη ανακατασκευή της πόλης, στο  επίκεντρο της οποίας πιθανότατα υπήρχε ένας τεράστιος ναός του  Άμμωνα- Γκέρεμπ, ο υπέρτατος θεός των Αιγυπτίων εκείνη τη χρονική περίοδο.