9 απίστευτες ικανότητες των μωρών

Μικρά στο μάτι αλλά... μη σας ξεγελούν!

Με την πρόοδο της επιστήμης και τις δυνατότητες που έχουν οι επιστήμονες να ερευνούν τη συμπεριφορά των μωρών αποκαλύπτουν όλο και πιο εκπληκτικά πράγματα για το τι γίνεται στο κεφαλάκι τους ήδη από τις πρώτες βδομάδες της ζωής τους.

Οι έρευνες έχουν αναδείξει 9 ικανότητες των μωρών που δεν θα πιστεύαμε ποτέ ότι έχουν.

Κι όμως...

1. Ξέρουν ποιος είναι το αφεντικό

Ήδη από την ηλικία των 10 μηνών τα μωρά γνωρίζουν τις κοινωνικές ιεραρχίες. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science τον Ιανουάριο του 2011, έδειξε μάλιστα ότι τα μωρά σχετίζουν την ιεραρχία με το σωματικό όγκο: όταν οι επιστήμονες τους έδειχναν εικόνες καρτούν και το πιο μικρόσωμο καρτούν φώναζε στο μεγαλόσωμο, τα μωρά κοίταζαν με έκπληξη. Όταν συνέβαινε το αντίστροφο, προσπερνούσαν την εικόνα.

2. Καταλαβαίνουν τα συναισθήματα ενός σκύλου

Πολύ πριν πουν “μαμά” ή “μπαμπά”, ξέρουν πως νιώθει το κατοικίδιο της οικογένειας ή ένα οποιοδήποτε σκυλάκι. Μελέτη του 2009 έδειξε το εξής: τα μωρά, στην ηλικία των 6 μηνών μπορούσαν ακούγοντας το γάβγισμα ενός σκύλου να το αντιστοιχίσουν με την εικόνα του σκύλου αναλόγως του συναισθήματος του, δηλαδή αν ήταν θυμωμένο, απειλητικό ή παιχνιδιάρικο γάβγισμα. Και μάλιστα με ποσοστό επιτυχίας κοντά στο 100%!

3. Καταλαβαίνουν διαθέσεις και συναισθήματα

Και η παραπάνω δυνατότητα φαίνεται πως αφορά και τα ανθρώπινα συναισθήματα. Ήδη από την ηλικία των 5 μηνών τα μωρά μπορούν να διαχωρίσουν τη χαρούμενη από τη μελαγχολική διάθεση. Στην ηλικία των 9 μηνών μπορούν να διαχωρίσουν το μελαγχολικό τόνο της 7ης Συμφωνίας του Μπετόβεν από πιο χαρούμενα συμφωνικά έργα.

4. Γεννημένοι χορευτές

Τα μωρά μπορούν να μπουν απολύτως και να χορέψουν στο... ρυθμό ήδη από την ηλικία των 10 μηνών. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, επαγγελματίες χορευτές κλήθηκαν από τους επιστήμονες προκειμένου να κρίνουν κατά πόσον τα μωρά κινούνται αρμονικά στο ρυθμό μιας μουσικής. Όπως φάνηκε τα μωρά μπορούν να κινούν τα μέλη και το κεφάλι τους πολύ συντονισμένα με το ρυθμό, κάτι που δεν ισχύει όταν ακούν απλώς ομιλία. Προκύπτει λοιπόν πως η χορευτική ικανότητα είναι εγγενής στον άνθρωπο. Ακόμη όμως είναι άγνωστο τι εξυπηρετεί.

5. Κοιμήσου εσύ και... ο εγκέφαλος σου δουλεύει

Τα μωρά μαθαίνουν ακόμη και όταν κοιμούνται. Και αυτό συμβαίνει από την ηλικία των 2 ημερών!

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η δυνατότητα των μωρών να μαθαίνουν είναι καθοριστικής σημασίας καθώς το πρώτο διάστημα της ζωής τους κοιμούνται πολλές ώρες. Μέσω της δεξιότητας αυτής προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους, ακόμη και στη διάρκεια του ύπνου, κάτι που τους εξασφαλίζει την ικανότητα επιβίωσης τους.

6. 2, 3 ή... 1013;

Τα μωρά αναγνωρίζουν αν μιλούν 2,3 ή περισσότεροι άνθρωποι. Οι επιστήμονες έβαλαν στα μωρά να ακούν 1, 2 ή 3 ανθρώπους να μιλούν συγχρόνως. Τους πρόβαλαν αντιστοίχως βίντεο με 1, 2 ή 3 ανθρώπους να μιλούν. Τα μωρά κοιτούσαν το βίντεο που είχε αντίστοιχο αριθμό ανθρώπων με αυτούς που άκουγαν στο ηχητικό απόσπασμα.

7. Μα τι γλώσσα μιλά;

Κι όμως τα μωρά, από 4 μηνών, μπορούν να αναγνωρίσουν πότε ένας άνθρωπος μιλά μια διαφορετική γλώσσα ακόμη και αν πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, με ίδιο τόνο φωνής.

8. Καθρέφτης των... μεγάλων

Μελέτη του 2009, σε μωρά 9 μηνών, έδειξε ότι όταν ένας ενήλικας τείνει το χέρι του να πιάσει ένα αντικείμενο, ενεργοποιείται στον εγκέφαλο των μωρών η περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για αυτή τη δραστηριότητα ευθύνονται οι κατοπτρικοί νευρώνες. Τα εγκεφαλικά αυτά κύτταρα ελέγχουν τόσο τις παρατηρούμενες ενέργειες όσο και τις καθαυτές πράξεις σε κάθε άνθρωπο.

9. Ξέρω πολύ καλά το ποιόν σου...

Ήδη από τον 6ο μήνα της ζωής του, ένα μωρό μπορεί να αναγνωρίσει πότε κάποιος άνθρωπος θέλει να βοηθήσει ή να πειράξει κάποιον. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Yale που έκαναν τη μελέτη, αυτή η δεξιότητα είναι ίσως η πρώτη φάση που διαμορφώνει το αίσθημα της ηθικής στον άνθρωπο.