Άνδρες και γυναίκες αισθάνονται το ίδιο…

Είναι γνωστή η ρήση “Άνδρες από τον Άρη, Γυναίκες από την Αφροδίτη”, που – σύμφωνα με τον ομώνυμο τίτλο του βιβλίου του John Gray, τα δυο φύλα κατάγονται από διαφορετικούς... πλανήτες! Εξ ου και οι τεράστιες διαφορές τους σε θέματα αισθημάτων, συναισθημάτων, εκδηλώσεων και συμπεριφορών.

Το θέμα του... συμπεριφορικού χάσματος των δυο φύλων απασχολεί την επιστήμη της Ψυχολογίας ιδιαιτέρως. Ενδεικτικό είναι ότι από το 2.000 που ξεκίνησαν οι έρευνες πάνω στο θέμα έχουν δημοσιευτεί περισσότερα από 30.000 άρθρα πάνω στο ζήτημα αυτό!

Όμως, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal of Personality and Social Psychology, σύμφωνα με τους New York Times, έρχεται να ανατρέψει τα όσα πάνω- κάτω όλοι στερεοτυπικά πιστεύαμε.

Ούτε λίγο ούτε πολύ η έρευνα ισχυρίζεται ότι διαφορές δεν υπάρχουν εξαιτίας του φύλου. Και πως ένας άνδρας και μια γυναίκα θα μπορούν να διαφέρουν εξίσου όσο δυο άνδρες ή δυο γυναίκες μεταξύ τους. Η έρευνα που βασίστηκε σε δεδομένα που είχαν ληφθεί από παλαιότερες έρευνες και που συνολικά απλώνεται σε δείγμα 13.000 ανθρώπων, χρησιμοποιεί τη λεγόμενη ταξιμετρική ανάλυση. Η μέθοδος αυτή αναδεικνύει διαφορές οι οποίες βασίζονται στο είδος, από την ταξινόμηση της βιολογίας, και όχι στις διαφορές των φύλων. Οι μελετητές αναφέρουν ότι άνδρες και γυναίκες προέρχονται από την ίδια γενετική δεξαμενή και διαφέρουν μεταξύ τους λόγω άλλων χαρακτηριστικών, ανεξαρτήτως φύλου.

Η μελέτη 122 διαφορετικών χαρακτηριστικών έδειξε ότι οι συμπεριφορές ανδρών και γυναικών αλληλοεπικαλύπτονται σημαντικά ακόμη και σε δραστηριότητες που παραδοσιακά θεωρείται πως έχουν διαφορές όπως το σεξ και η αναζήτηση ερωτικού συντρόφου.