Η σκοτεινή ύλη μας δίνει… σήμα

Σήματα φαίνεται πως μας δίνει η μυστηριώδης σκοτεινή ύλη που όπως εκτιμάται αποτελεί το 27% του Σύμπαντος.

Όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες, σε ένα υπόγειο εργαστήριο, εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης εντόπισαν ενδείξεις που εικάζουν ότι σχετίζονται με τη μυστηριώδη αυτή αόρατη ύλη.

Κανείς μέχρι στιγμή δεν έχει καταφέρει να δει τη σκοτεινή ύλη. Οι επιστήμονες την αναζητούν τόσο στο διάστημα όσο και στη Γη, σε υπόγεια πειράματα όπως αυτό του CERN. Τα πειράματα αυτά γίνονται πάντα κάτω από την επιφάνεια ώστε να αποφεύγονται οι παρεμβολές από την κοσμική ακτινοβολία που πέφτει στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

Οι ερευνητές του πειράματος CDMS (Cryogenic Dark Matter Search), που διευθύνεται από το Εθνικό Εργαστήριο Φέρμι του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, ανέφεραν ότι οι υπόγειοι ανιχνευτές τους εντόπισαν τρία “σήματα”, που πιθανώς προέρχονται από τη σκοτεινή ύλη, καθώς προσκρούει πάνω σε σωματίδια της κανονικής ύλης. Όμως διευκρίνισαν ότι είναι νωρίς να μιλήσουν για ανακάλυψη, καθώς χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να επιβεβαιώσουν ότι όντως πρόκειται για τη σκοτεινή ύλη.

Η ύλη-φάντασμα, που μεταξύ άλλων συγκρατεί τους γαλαξίες, αντιδρά μόνο ασθενώς με την ορατή ύλη, γι’ αυτό τα υποθετικά σωματίδιά της έχουν αποκληθεί “ασθενώς αλληλεπιδρώντα σωματίδια” (WIMP).

Το ίδιο εργαστήριο -που ξεκίνησε τις υπόγειες έρευνές του το 2003- είχε αναφέρει δύο πιθανά τέτοια συμβάντα σύγκρουσης σωματιδίων το 2010, όμως αυτά αργότερα διαψεύστηκαν. Αυτή τη φορά, ανιχνεύθηκαν τρία σήματα και η πιθανότητα να πρόκειται πάλι για λάθος, είναι μόλις 0,19% (άρα η πιθανότητα ανακάλυψης είναι σχεδόν 98%).