Μια πιο υγιεινή σοκολάτα φτιαγμένη από… φρουτοχυμό!

Μια νέα τεχνική που θα κάνουν το αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων, τη σοκολάτα, ακόμη πιο υγιεινή ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές: την παραγωγή σοκολάτας από φρουτοχυμό και... βιταμίνη C.

Όπως υποστηρίζουν, αν οι εταιρείες παραγωγής σοκολάτας υιοθετήσουν τη νέα μέθοδο, η σοκολάτα, ιδίως η μαύρη, που ήδη θεωρείται ότι κάνει καλό στην υγεία αν καταναλώνεται με μέτρο, θα γίνει ακόμα πιο υγιεινή.

Την ίδια στιγμή, όμως, με την ίδια μέθοδο μπορεί να παραχθεί και πιο... ανθυγιεινή σοκολάτα από αλκοόλ, ανοίγοντας την προοπτική για σοκολάτες με γεύση βότκα!

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Στέφαν Μπον του πανεπιστημίου του Γουόργουικ, παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας στη Νέα Ορλεάνη. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, ο χυμός μπορεί να εισαχθεί με τη μορφή μικρο-φυσαλίδων, χωρίς η σοκολάτα να χάνει καθόλου τη γνωστή γεμάτη γεύση της.

Ακόμα, η νέα τεχνική αποτρέπει το ζαχάρωμα της σοκολάτας, δηλαδή τη δημιουργία της χαρακτηριστικής λευκής επίστρωσης που επικαλύπτει την επιφάνεια της, όταν έχει μείνει για καιρό στο ράφι.

Όπως τόνισαν οι ερευνητές, τα υψηλά λιπαρά και σάκχαρα σε μια σοκολάτα συνιστούν την αρνητική πλευρά της, σε αντίθεση με τη θετική πλευρά που αποτελούν τα υψηλά επίπεδα των φυτικών αντιοξειδιωτικών ουσιών ή φλαβονοειδών. Μια μερίδα μαύρης σοκολάτας βάρους περίπου 55 γραμμαρίων μπορεί να περιέχει 13 γραμμάρια λίπους, δηλαδή το 20% του συνολικού ημερήσιου λίπους, το οποίο συνίσταται σε ένα άτομο που καταναλώνει 2.000 θερμίδες ημερησίως. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του λίπους ανήκει στην ανθυγιεινή κατηγορία των κορεσμένων λιπών. Η αντικατάστασή του με φρουτοχυμό θα μειώσει επίσης το περιεχόμενο της σοκολάτας -ή όποιου άλλου γλυκού βασίζεται σε αυτήν- σε σάκχαρα.

Η νέα μέθοδος υποκατάστασης λίπους με φρουτοχυμό είναι εφικτή σε όλα τα είδη σοκολάτας (μαύρη, γάλατος, λευκή).