Εγκέφαλος: Τελικά δεν είναι το μέγεθος που μετράει

Όχι, σε αυτή την περίπτωση δεν είναι το μέγεθος που μετράει. Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, η πεποίθηση ότι ήταν το μέγεθος του ανθρώπινου εγκεφάλου που έκανε τον άνθρωπο το ευφυέστερο των ζωικών ειδών είναι λάθος. Είναι η δομή του εγκεφάλου που έπαιξε ρόλο κλειδί στην εξέλιξη και δίνει στους ανθρώπους την ευφυΐα, τονίζουν οι επιστήμονες.

Οι μελετητές, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B, μελέτησαν 17 είδη ζώων για μια περίοδο 40 εκατομμυρίων ετών εντοπίζοντας διαφορές στις περιοχές του εγκεφάλου τους που αναπτύχθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Το “μεγαλύτερο δεν είναι πάντα το καλύτερο” ξεκαθαρίζουν οι επιστήμονες. Και αυτό γιατί μεγαλύτερος εγκέφαλος σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας.

Αντίθετα η δομή του εγκεφάλου και η αναδιοργάνωση ορισμένων κρίσιμων περιοχών όπως ο προμετωπιαίος φλοιός είναι που οξύνουν την ευφυΐα. Και αυτό γιατί σχετίζονται με την ανάπτυξη της κοινωνικής νόησης, της ηθικής κρίσης, της ενδοσκόπησης και της λήψης αποφάσεων.

“Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του εγκεφάλου” σχολιάζει ένας από τους μελετητές στο LiveScience. "Παίρνει όλες τις πληροφορίες από άλλα μέρη του εγκεφάλου και τις συνθέτει".