10 πράγματα που μάλλον δεν ξέρετε για το γέλιο

Έχει ειπωθεί ότι το γέλιο κάνει καλό στην υγεία, είναι πηγή ζωής και πολλά άλλα. Η αλήθεια είναι ότι σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους αρέσει να γελάνε και να βλέπουν και τους άλλους να γελούν.

Το γέλιο είναι κάτι πηγαίο και αυθόρμητο και όμως αρκετά περίπλοκο ως εγκεφαλική διαδικασία.

Η νευροψυχολόγος Prof Sophie Scott που ασχολείται ερασιτεχνικά και με το stand up comedy γράφει στο BBC και μας μαθαίνει κάποια πράγματα που (μάλλον) δεν γνωρίζαμε για το γέλιο:

1. Και τα ποντίκια γελάνε...

Αλλά και τα σκυλιά και οι χιμπαντζήδες και άλλα ζώα. Για την ακρίβεια δεν γελούν με αστεία αλλά γαργαλιούνται ή όταν προσπαθούν να ενισχύσουν την οικειότητα τους με κάποιο σύντροφο που θέλουν να ζευγαρώσουν!

2. Το γέλιο δεν έχει να κάνει με τα αστεία

Σχεδόν κανένας άνθρωπος δεν το γνωρίζει αυτό. Και όμως, οι επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως γελάμε κυρίως όταν μιλάμε με τους φίλους μας. Η έρευνα του Robert Provine, από το University of Maryland, έδειξε ότι είναι 30 φορές πιο πιθανό να γελάμε όταν είμαστε με άλλους ανθρώπους παρά όταν είμαστε μόνοι.

Το γέλιο είναι τρόπος επικοινωνίας, όχι αντίδραση σε κάποιο ερέθισμα ή περιστατικό. Θέλουμε να δείξουμε με το γέλιο μας στους ανθρώπους ότι τους καταλαβαίνουμε και τους αποδεχόμαστε.

3. Ο εγκέφαλος μας ξεχωρίζει το αληθινό γέλιο

Πολλαπλά πειράματα με ανθρώπους έχουν αποδείξει ότι ο εγκέφαλος μας πάντοτε ξεχωρίζει το αληθινό από το ψεύτικο γέλιο. Οι μετρήσεις έχουν βρει ότι όταν κάποιος ακούει ένα αληθινό γέλιο ενεργοποιείται ο πρόσθιος έσω προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου, μια περιοχή που σχετίζεται με την κατανόηση των συναισθημάτων άλλων ανθρώπων. Όταν ακούμε ψεύτικο γέλιο, αυτό δεν συμβαίνει.

4. Το γέλιο είναι μεταδοτικό

Αμέσως μόλις ακούμε κάποιον να γελά, ο εγκέφαλος μας ενεργοποιεί τους μύες εκείνους του προσώπου που ρυθμίζουν το χαμόγελο και το γέλιο.

5. Οι άνθρωποι που ξέρουμε μας φαίνονται πιο αστείοι

Το γέλιο έχει να κάνει με την οικειότητα, γι' αυτό γελάμε πιο εύκολα με τα λόγια των φίλων ή των γνωστών μας, βρίσκουμε τα αστεία τους πιο πετυχημένα.

Ενώ οι άνθρωποι τείνουν να γελούν περισσότερο με λόγια που θεωρούν ότι είπε κάποιος γνωστός ηθοποιός, επειδή τους είναι οικείος.

6. Το γέλιο δεν γυμνάζει

Μας κάνει καλό στην υγεία αλλά δεν μας γυμνάζει. Αυτό που κάνει το γέλιο είναι ότι αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό κατά 10%-20% και αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας καίει περισσότερες θερμίδες. Ωστόσο θα έπρεπε να γελάμε (αυθόρμητα) για τρεις ολόκληρες ώρες για να κάψουμε ένα σακουλάκι πατατάκια.

7. Οι σχέσεις διαρκούν περισσότερο όταν γελάμε

Όταν οι δυο σύντροφοι συνηθίζουν να γελούν και να χαμογελούν όχι μόνον δηλώνουν ότι άμεσα νιώθουν καλύτερα αλλά και μεγαλύτερα επίπεδα ικανοποίησης μέσα στη σχέση και έτσι οι σχέσεις αυτές διαρκούν περισσότερο.

8. Το γέλιο θέλει ακριβές timing

Έχει καταγραφεί πώς στη διάρκεια των συζητήσεων το γέλιο προκύπτει ακριβώς στο τέλος μιας πρότασης που εκφέρει ένας από τους συμμετέχοντες και αυτό συμβαίνει ακόμη και με ανθρώπους που επικοινωνούν με τη νοηματική.

9. Το γέλιο είναι γοητευτικό

Ο έρωτας περνά όχι μόνον από το στομάχι αλλά κυρίως από το γέλιο. Οι μελέτες έχουν βρει ότι και τα δυο φύλα αξιολογούν το χιούμορ ως πιο θελκτικό στοιχείο από ότι άλλα όπως το κοινωνικό στάτους, η ευφυΐα ή η μόρφωση.

Ακόμη, βρίσκουμε πιο γοητευτικούς τους ανθρώπους που γελάνε με τα αστεία μας.

10. Υπάρχουν πράγματα που επιβεβαιωμένα μας κάνουν να γελάμε

Το αστείο είναι και θέμα κουλτούρας αλλά έχει αποδειχτεί ότι κάποια πράγματα κάνουν όλους τους ανθρώπους να γελάνε. Ένα από αυτά είναι όταν προσπαθούμε να μη γελάσουμε σε καταστάσεις που το γέλιο θεωρείται απρέπεια.