Οι επιστήμονες “είδαν” για πρώτη φορά σκοτεινή ύλη;

Την ψάχνουν εδώ και χρόνια αλλά είναι σκοτεινή, πολύ σκοτεινή και έτσι... αόρατη! Όμως οι επιστήμονες, την ψάχνουν!

Αστρονόμοι από την Ελβετία ανακοίνωσαν πως για πρώτη φορά είναι πιθανό να κατάφεραν να εντοπίσουν τη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη.

Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ανέλυσαν τα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο "XMM-Newton" και εντόπισαν ένα μυστηριώδες σήμα. Το σήμα αυτό προέρχεται από δύο διαφορετικές περιοχές του διαστήματος, από τον γαλαξία της Ανδρομέδας και από το γαλαξιακό σμήνος του Περσέα.

Αυτό το σήμα που εντοπίστηκε δεν αντιστοιχεί σε κανένα γνωστό σωματίδιο ή άτομο ύλης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να παράγεται από τη σκοτεινή ύλη.

Η σκοτεινή ύλη υπολογίζεται ότι αποτελεί τουλάχιστον το 80% του υλικού σύμπαντος, ενώ το υπόλοιπο είναι η κοινή ορατή ύλη.

Η σκοτεινή ύλη δεν είναι ορατή αλλά μπορεί να γίνει αντιληπτή έμμεσα από την ισχυρή βαρυτική επίδραση που ασκεί στα άστρα και στους γαλαξίες, αλλά δεν αλληλεπιδρά με το φως (ούτε το εκπέμπει, ούτε το απορροφά), γι' αυτό παραμένει αόρατη.

Σύμφωνα εξάλλου με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ευρωπαϊκής αποστολής "Πλανκ" στο διάστημα, η συνολική μάζα-ενέργεια του γνωστού σύμπαντος κατανέμεται ως εξής: κοινή ύλη 4,9%, σκοτεινή ύλη 26,8% και σκοτεινή ενέργεια 68,3%.

Κατά καιρούς, οι επιστήμονες έχουν προτείνει διάφορα «εξωτικά» σωματίδια ως πιθανά συστατικά της σκοτεινής ύλης, όπως τα ασθενώς αλληλεπιδρώντα σωματίδια μάζας (WIMPS), τα αξιόνια, τα «στείρα» νετρίνα κ.α. Επειδή τα στείρα νετρίνα, όταν διασπώνται, πιστεύεται ότι παράγουν ακτίνες Χ, οι ερευνητές στην Ελβετία εκτιμούν ότι το σήμα από την Ανδρομέδα και από τον Περσέα προέρχεται από τέτοια νετρίνα της σκοτεινής ύλης.

Αν αυτό αληθεύει, τότε ανοίγει μια νέα εποχή για την κοσμολογία, αστρονομία και την αστροφυσική. Όμως η ανακάλυψη θα πρέπει να επιβεβαιωθεί, κάτι όχι εύκολο.