Μέσα στο σπίτι του δηλητηριάστηκε ο Ρώσος κατάσκοπος

Μέσα στο σπίτι του δηλητηριάστηκε ο Ρώσος κατάσκοπος

21 άτομα εκτέθηκαν στον άγνωστο νευροτοξικό παράγοντα - Ομάδα ειδικών στα χημικά στέλνει ο βρετανικός στρατός στο Σάλσμπερι

Ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια παραμένουν σε πολύ σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο μετά την έκθεσή τους σε νευροτοξικό παράγοντα, δήλωσε σήμερα η βρετανή υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ και πρόσθεσε ότι η Βρετανία χρειάζεται να διακριβώσει την προέλευση του νευροτοξικού παράγοντα.

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News υποστηρίζει μέσω Twitter ότι η επικρατέστερη θεωρία που ακολουθεί η αστυνομία είναι πως ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας και η κόρη του δηλητηριάστηκαν στο σπίτι του στο Σάλσμπερι.

Η Βρετανία στέλνει στο Σάλσμπερι 100μελή ομάδα εμπειρογνωμώνων του στρατού στα χημικά, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία και το υπουργείο Άμυνας, ενώ ο στρατός θα απομακρύνει κάποια οχήματα και αντικείμενα από την πόλη.

Σύμφωνα με την Guardian, η αστυνομία σφράγισε τους τάφους της συζύγου του πρώην κατασκόπου Λουντμίλα και του γιου του Αλεξάντρ και επιβεβαίωσε ότι σε συνολικά 21 ανθρώπους παρασχέθηκε νοσοκομειακή φροντίδα μετά το περιστατικό.

Ο αστυνομικός, ο οποίος εκτέθηκε στον νευροτοξικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, κατονομάστηκε χθες. Πρόκειται για τον Νικ Μπέιλι, ο οποίος παραμένει σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση.

Παράλληλα, ερευνητές ξεκίνησαν ευρεία έρευνα για τον εντοπισμό αποδεικτικών στοιχείων στο σπίτι του Σκριπάλ, ενώ σφράγισαν και ένα γκαράζ, μια πιτσαρία και μια παμπ που βρίσκονται στο Σάλσμπερι.

Για αντιρωσική «προπαγάνδα» κάνει λόγο η Μόσχα

Την ίδια ώρα, ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα προπαγάνδα τις κατηγορίες περί ανάμειξης της Ρωσίας στη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του.

«Δεν έχουμε δει κάποιες χειροπιαστές αποδείξεις. Έχουμε δει μονάχα μια (δημοσιογραφική) κάλυψη όπου οι συνάδελφοί σας με πολύ σοβαρό ύφος υποστηρίζουν ότι, αν βρίσκεται πίσω από το περιστατικό η Μόσχα, θα υπάρξουν αντίμετρα τα οποία η Ρωσία δεν θα ξεχάσει ποτέ», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στην Αιθιοπία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Αν υπάρξει ανάγκη για βοήθεια από τη ρωσική πλευρά, θα είμαστε έτοιμοι να το εξετάσουμε, αν όντως έχουμε τις αντίστοιχες πληροφορίες».

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Βρετανία κάνει παραλληλισμούς ανάμεσα στην υπόθεση Σκριπάλ και στον θάνατο του ρώσου πρώην κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι ο θάνατος του Λιτβινένκο, για τον οποίον η ευθύνη επίσης αποδόθηκε στη Ρωσία, δεν διερευνήθηκε μέχρι τέλους γιατί η δίκη, η οποία είχε χαρακτηριστεί δημόσια, επί της ουσίας ήταν κεκλεισμένων των θυρών και διεξήχθη με πολύ περίεργο τρόπο. Πολυάριθμα γεγονότα στην πορεία της έρευνας δεν δημοσιοποιήθηκαν», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.