FT: Η ΕΕ απορρίπτει το βρετανικό σχέδιο εμπορικών σχέσεων μετά το Brexit

FT: Η ΕΕ απορρίπτει το βρετανικό σχέδιο εμπορικών σχέσεων μετά το Brexit

Κατευθυντήριες γραμμές Τουσκ για πιο σκληρή στάση των ευρωπαίων διαπραγματευτών

Οδηγίες για πιο αυστηρή προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με την Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit, έδωσαν οι Βρυξέλλες στους εκπροσώπους της σε αυτές, όπως μεταδίδουν στην ηλεκτρονική τους έκδοση οι Financial Times.

Όπως αναφέρεται, οι Βρυξέλλες στέλνουν το μήνυμα στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, για τις «αρνητικές οικονομικές συνέπειες» των επιλογών της. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με τις οποίες οι διαπραγματευτές της ΕΕ καλούνται να υιοθετήσουν μία πιο αυστηρή προσέγγιση στις εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδό του από την Ένωση, εξαιρώντας μόνο ορισμένους τομείς όπως τα χημικά προϊόντα, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

«Η διαφοροποίηση των εξωτερικών δασμών και των εσωτερικών κανόνων, καθώς και η απουσία κοινών θεσμών και ενός κοινού νομικού συστήματος, απαιτούν ελέγχους για την προάσπιση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, καθώς και της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό, δυστυχώς, θα έχει αρνητικές οικονομικές συνέπειες», αναφέρεται στο κείμενο με τις κατευθυντήριες γραμμές προς τους διαπραγματευτές της ΕΕ, σύμφωνα μ ετους Financial Times. Οι κατευθυντήριες γραμμές εκτείνονται σε 5-6 σελίδες και αποτελούν την πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα παρουσίαση των στόχων της ΕΕ για τις μελλοντικές σχέσεις με την Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες αποτελούν απάντηση στις προτάσεις του Λονδίνου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το κείμενο με τις κατευθυντήριες γραμμές αναφέρει ακόμη, ότι οι μελλοντικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ πρέπει να εποπτεύονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περιπτώσεις επίλυσης διαφορών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν επίσης τη δυνατότητα «κυρώσεων και αντίμετρων». Απορρίπτει δε κατηγορηματικά την επιθυμία της Βρετανικής κυβέρνησης να παραμείνουν στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου και μετά το Brexit οι έδρες οργανισμών της ΕΕ, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

«Η Ένωση θα διατηρήσει την αυτονομία της, όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, η οποία αποκλείει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου ως τρίτης χώρας σε θεσμικά όργανα, οργανισμούς ή φορείς της ΕΕ», αναφέρει το κείμενο. Οι Financial Times επισημαίνουν, ότι οι ηγέτες της ΕΕ πιέζουν την κ. Μέι για περισσότερη σαφήνεια στις προτάσεις της. Χαρακτηριστικό είναι, ότι το κείμενο αναφέρει, πως εάν η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου «εξελιχθεί», η ΕΕ «θα είναι έτοιμη να επανεξετάσει την προσφορά της».