Τι κινδύνους κρύβουν για την Ελλάδα οι σημερινές εκλογές στην Ιταλία

Τι κινδύνους κρύβουν για την Ελλάδα οι σημερινές εκλογές στην Ιταλία

Στις κάλπες από τις 7 το πρωί 46 εκατομμύρια Ιταλοί

Στις 7 σήμερα το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στην Ιταλία και 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 618 βουλευτές, 309 γερουσιαστές και 18 εκπροσώπους των απόδημων Ιταλών, στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 11 το βράδυ.

Τι «κινδυνεύει» σε όλη την ΕΕ από τις εκλογές στην Ιταλία

Οι εκλογές θα γίνουν με βάσει το νέο εκλογικό νόμο που ορίζει ότι τα δυο τρίτα των βουλευτών και γερουσιαστών θα εκλεγούν με απλή αναλογική, και το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα και δεν αποκλείεται να υπάρξει μια κάποια καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψήφων.

Με τα νέα δεδομένα, καθοριστική σημασία θα έχει το τελικό ποσοστό των πολιτών που, τελικά, θα επιλέξει την αποχή.

Όποιο και να είναι το ποσοστό της συμμετοχής πάντως, φαίνεται απίθανο να σχηματιστεί κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία θα είναι σίγουρα κυβέρνηση συνασπισμού και μπορεί να πάρει και μήνες για να σχηματιστεί.

Στην ενδιάμεση περίοδο – και σίγουρα για όλο το Μάρτιο- η κατάσταση θα είναι ρευστή και αμφίβολη, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στις αγορές.

Μέσα στην εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, εξέφρασε την ανησυχία του για την αποσταθεροποίηση που μπορεί να φέρει σε όλη την ΕΕ και την Ευρωζώνη μια πολιτική αστάθεια στην Ιταλία. Η αστάθεια αυτή μπορεί να επηρεάσει την εύθραυστη ισορροπία την οποία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει η Ελλάδα ενόψει της εξόδου στις αγορές τον Αύγουστο.

Το μεταναστευτικό το μεγάλο αγκάθι που μπορεί να φέρει νέο ντόμινο στην Ευρώπη

Μαζί με την Ελλάδα, η Ιταλία είναι η χώρα που δέχεται το μεγαλύτερο όγκο μεταναστών από τρίτες χώρες. Το μεταναστευτικό και το συνακόλουθο θέμα της ασφάλειας, αποτελεί ένα από τα κύρια και φλέγοντα ζητήματα που έχουν μονοπωλήσει σχεδόν τον προεκλογικό διάλογο, αφήνοντας πολύ λίγο χώρο σε άλλα θέματα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην Ιταλία προκύπτει πως εκείνη η παράταξη που δεν θα προβάλλει σαφείς θέσεις πάνω στο μεταναστευτικό κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Βουλής στις σημερινές εκλογές.

Μια αντανάκλαση της σημασίας που έχει για την πολιτική και κοινωνική ζωή της Ιταλίας το μεταναστευτικό είναι τα επεισόδια στους δρόμους της χώρας, που έχουν πολλαπλασιασθεί, αλλά και οι ακραίες απόψεις, που όσο περισσότερο πλησιάζει η ώρα της κάλπης ριζοσπαστικοποιούνται όλο και πιο πολύ. Κύριοι εκφραστές της αντι-μεταναστευτικής ακρότητας είναι η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, και η νεοναζιστική οργάνωση CasaPound, που φιλοδοξεί να εισέλθει στο Κοινοβούλιο.