Στο ΣΑ η σφαγή αμάχων στην ανατολική Γούτα, χωρίς ελπίδα για ψήφισμα

Στο ΣΑ η σφαγή αμάχων στην ανατολική Γούτα, χωρίς ελπίδα για ψήφισμα

Ξεπέρασαν τους 400 οι νεκροί μέσα σε 5 μέρες, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά

Την ελπίδα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στην ανατολική Γούτα, εξέφρασε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στέφαν ντε Μιστούρα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν θα είναι εύκολο.

«Ελπίζω να καταλήξει αλλά είναι δύσκολο. Όμως ελπίζω ότι θα καταλήξει. Είναι εξαιρετικά επείγον», δήλωσε στο Reuters προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ερωτηθείς για το τι πιθανόν να συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία, απάντησε: «Τότε θα χρειαστεί να ασκήσουμε πιέσεις για να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της εκεχειρίας και της πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Παρόμοια έκκληση έκανε χθες και ο γγ του Οργανισμού, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας την άμεση παύση των εχθροπραξιών στην Ανατολική Γούτα, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά έχει μετατραπεί σε «επίγεια κόλαση».

Τις δολοφονίες αμάχων στη Συρία καταδίκασε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάνοντας λόγο για σφαγή και προσθέτοντας ότι το Βερολίνο θα απευθυνθεί στη Ρωσία στο πλαίσιο των προσπαθειών του για τον τερματισμό της βίας.

Ξεπέρασαν τους 400 οι νεκροί μέσα σε 5 μέρες

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι- ανάμεσά τους 95 παιδιά - σκοτώθηκαν σε διάστημα 5 ημερών κατά τις αεροπορικές επιδρομές και τα πλήγματα του πυροβολικού των συριακών ενόπλων δυνάμεων και της συμμάχου τους Ρωσίας, σημείωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι 46 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους μονάχα σήμερα.

Ο αριθμός των άμαχων που σκοτώθηκαν από την Κυριακή αυξήθηκε εξαιτίας των νέων βομβαρδισμών που διεξήχθησαν σήμερα αλλά και του γεγονότος ότι οι ομάδες διάσωσης ανέσυραν από τα συντρίμμια τις σορούς πολλών ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί χθες, διευκρίνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν

Παράλληλα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην ανατολική Γούτα κατήγγειλαν ότι 13 νοσοκομεία στα οποία δραστηριοποιούνται οι (MSF) βομβαρδίστηκαν σε τρεις ημέρες από τις συριακές και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

«Αυτός είναι μόνον ένας μερικός απολογισμός του αντίκτυπου των βομβαρδισμών, καθώς δεν περιλαμβάνει τα νοσηλευτικά ιδρύματα στα οποία δεν δραστηριοποιείται η MSF και επίσης ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ώρα την ώρα», σημειώνει επίσης η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.