Σε αυτοσχέδια νεκροτομεία οι νεκροί άμαχοι της ανατολικής Γούτα

Σε αυτοσχέδια νεκροτομεία οι νεκροί άμαχοι της ανατολικής Γούτα

Τουλάχιστον 310 πολίτες νεκροί μέσα σε 3 μέρες - Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας - Χάος στα νοσοκομεία

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα τα πολεμικά αεροσκάφη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων βομβαρδίζουν αδιάκοπα τον θύλακα των ανταρτών της ανατολικής Γούτα, κοντά στην Δαμασκό, παρά τις διεθνείς διαμαρτυρίες και τις εκκλήσεις να σταματήσει το λουτρό αίματος.

Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ρίχνουν ρουκέτες και βαρέλια με πετρέλαιο από ελικόπτερα εναντίον της χωριών και κωμοπόλεων της ανατολικής Γούτα, χτυπώντας σπίτια, νοσοκομεία και άλλες υποδομές.

Μια «τερατώδης εκστρατεία αφανισμού» συντελείται στην Ανατολική Γούτα, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν. Ο Ύπατος Αρμοστής τόνισε από τις 4 Φεβρουαρίου, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους κλιμάκωσαν την επίθεσή τους ενάντια σε αυτό τον θύλακα των ανταρτών, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών έχουν καταγράψει 346 θανάτους αμάχων και 878 τραυματίες, κυρίως από αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν κατοικημένες περιοχές.

Μόνο τις τελευταίες 3 ημέρες - από την Κυριακή το βράδυ -  τουλάχιστον 310 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.550 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο αναπτύχθηκε ακριβώς για την αποτροπή καταστάσεων του είδους αυτού, όπου άμαχοι σφαγιάζονται μαζικά για την εκπλήρωση πολιτικών ή στρατιωτικών στόχων», υπογράμμισε με ανακοίνωσή του ο  αλ Χουσέιν.

 Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απαίτησε σήμερα την άμεση παύση των εχθροπραξιών στην Ανατολική Γούτα, η οποία, όπως τόνισε, έχει μετατραπεί σε «κόλαση επί γης».

Παράλληλα, η Γαλλία ζητά την εφαρμογή μιας εκεχειρίας στην ανατολική Γούτα  και να υιοθετεί άμεσα ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επί του θέματος.

Η Ρωσία ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αύριο Πέμπτη με θέμα συζήτησης την κατάσταση στην Ανατολική Γούτα, όπου κυβερνητικές δυνάμεις και σύμμαχοί τους σφυροκοπούν τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα.

Αυτή η δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ θα επιτρέψει σε όλες τις πλευρές «να παρουσιάσουν την οπτική τους, την κατανόησή τους για την κατάσταση και να προτείνουν τρόπους εξόδου από την τωρινή κατάσταση», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια ενώπιων του 15ου μελούς Συμβουλίου.