Πέθανε ο πιο διάσημος και ισχυρός πάστορας της Αμερικής

Πέθανε ο πιο διάσημος και ισχυρός πάστορας της Αμερικής

Ο ευαγγελιστής Μπίλι Γκράχαμ γέμιζε στάδια σε όλο τον κόσμο και συμμετείχε σχεδόν σε όλα τα νεότερα ιστορικά γεγονότα των ΗΠΑ

Ο Μπίλι Γκράχαμ, ο πιο γνωστός, πλούσιος και διάσημος Ευαγγελιστής πάστορας στις ΗΠΑ αλλά και στον πλανήτη, πέθανε σήμερα σε ηλικία 99 ετών.

Ο Γκράχαμ έγινε ένας από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές του χριστιανισμού, και ξεκίνησε να κυρρήσει το 1954 στο Λονδίνο.

Πάνω από 60 χρόνια, εκτιμάται ότι κήρυξε σε 210 εκατομμύρια ανθρώπους, γεμίζοντας τεράστια γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Ίδρυσε την Ένωσης Ευαγγελιστών και η προσωπική περιουσία του εκτιμάται πάνω από 25 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Γκράχαμ είχε στενές επαφές με όλο τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της Αμερικής και τα κηρύγματα του παρακολουθούσαν ακόμα και οι Πρόεδροι των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα: Οι 10 πιο πλούσιοι πάστορες - σταρ, που έκαναν την θρησκεία «μπίζνα»

Ο Γκράχαμ ήταν ένας από τους πιο γνωστούς πάστορες του πλανήτη με το ψευδώνυμο « πάστορας της Αμερικής», καθώς συμμετείχε σχεδόν σε όλα τα νεότερα ιστορικά γεγονότα: Έβγαλε με εγγύηση τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ από τη φυλακή και υποστήριξε τον πρόεδρο Νίξον στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ωστόσο, κήρυττε και αρκετές… αμφιλεγόμενες απόψεις, κυρίως με την θέση της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία, σύμφωνα με την Ιουδαϊκή-χριστιανική ηθική που όριζε ότι ο ρόλος όλων των πραγματικών γυναικών  ήταν αυτός της  συζύγου, της μητέρας και της νοικοκυράς.  Τότε ήταν τα 70s και οι νέοι τον χλεύαζαν.

Ο μέσος όμως συντηρητικός θεοσεβούμενος Αμερικάνος έβλεπε τον Μπίλι Γκράχαμ σαν εκπρόσωπο του θεού.

Οι δωρεές του ποιμνίου και των διάσημων και ισχυρών φίλων, βοήθησαν να χτιστεί η αυτοκρατορία των Graham που πέρασε στον υιό, Franklin. Η περιουσία τους εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 50 εκατομμύρια δολάρια.