Το επάγγελμα που συνδυάζει απόλυτα Θεό και Χρήμα

Το επάγγελμα που συνδυάζει απόλυτα Θεό και Χρήμα

Οι 10 πιο πλούσιοι πάστορες - σταρ, που έκαναν την θρησκεία «μπίζνα»

Η θρησκεία – όποια και αν είναι – από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν μία προσοδοφόρα υπόθεση: Από τις προσφορές σε είδος στους θεούς (που κατέληγαν και καταλήγουν στα σπίτια και τα στομάχια των ιερέων και πρωθιερέων),μέχρι τον «δίσκο» και το «παγκάρι», που τα έσοδα πολλές φορές «χάνονται» κάπου στη διαδρομή προς τον αρχικό τους σκοπό.

Γράφει η Ελένη Λογοθέτη

Σήμερα, ειδικά στις ΗΠΑ, η εμπορική εκμετάλλευση της πίστης (και της άγνοιας και της απελπισίας) έχει γίνει κανονική «μπίζνα». Οι διάφορες «εκκλησίες» που έχουν ιδρυθεί είναι κανονικές εταιρίες, με καταστατικά και έδρες ενώ οι πρόεδροι και οι διευθυντές τους είναι οι πάστορες - star, όπως για παράδειγμα…

Benny Hinn: 42 εκατομμύρια δολάρια

Ίσως ο πιο διάσημος τηλε- ευαγγελιστής, που γεμίζει στάδια με τις αμφιλεγόμενες «Θαυματουργές Σταυροφορίες» του.

Οι οπαδοί του πιστεύουν ότι αν προσευχηθούν, μπορούν να θεραπευτούν από οποιαδήποτε ασθένεια και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι με τη «θεία» δύναμη που έχει, γιατρεύει από την τυφλότητα μέχρι καρκίνο, AIDS και σχιζοφρένεια.

E. A. Adeboye: 39 εκατομμύρια δολάρια

Ο Enoch Adejare Adeboye ξεκίνησε την καριέρα του στο κήρυγμα ενώ ήταν καθηγητής μαθηματικών  στο Πανεπιστήμιο του Λάγος στη Νιγηρία. Προσχώρησε στην Redeemed Christian Christian Church of God (Εκκλησία των Λυτρωμένων Χριστιανών του Θεού σε ελεύθερη μετάφραση). Άρχισε να μεταφράζει τα κηρύγματα του πάστορα και ιδρυτή της, Αιδεσιμότατου Josiah Olufemi Akindayomi, από την διάλεκτο των Yoruba στα Αγγλικά και – όταν ο Akindayomi πέθανε – πήρε την θέση του και άρχισε να εργάζεται ως full time πάστορας.

Έβαλε στόχο να φέρει την Χριστιανική Εκκλησία του Θεού σε κάθε σπίτι στον κόσμο και έχει φτάσει πολύ κοντά: Σήμερα οι διδασκαλίες του μεταδίδονται σε περισσότερες από 100 χώρες και έχει πάνω από 14.000 «υποκαταστήματα» στη Νιγηρία μόνο.

Chris Oyakhilome: 50 εκατομμύρια δολάρια

Τα κηρύγματα του πάστορα Chris επικεντρώνονται στην «θεραπευτική πίστη» - όπως και του Billy Hinn.

Ο Chris ισχυρίζεται ότι μπορεί να θεραπεύσει οποιαδήποτε ασθένεια ... συμπεριλαμβανομένου του AIDS. Παρά τις αμφισβητήσιμες διδασκαλίες του, η θρησκευτική «επιχείρησή» του είναι εντυπωσιακή: Η Εκκλησία του  έχει έσοδα από διάφορες… δραστηριότητες: έχει ιδρύσει τη Σχολή Θεραπείας, τη Ραψωδία των Πραγμάτων, τα βιβλία LoveWorld και μια ΜΚΟ που ονομάζεται «Εσωτερικές αποστολές για παιδιά».

Επιπλέον κατέχει τρία «χριστιανικά» τηλεοπτικά κανάλια - LoveWorld TV, LoveWorld SAT και LoveWorld Plus – μέσα από τα οποία μεταδίδει live τα «θαύματά» του.  Αυτά τα τηλεοπτικά προγράμματα συγκεντρώνουν κάθε φορά ακόμα και 2,5 εκατομμύρια θεατές.

Billy και Franklin και Graham: 25 εκατομμύρια δολάρια έκαστος

Ο πάστορας Φραγκλίνος ανήκει στην πολύ γνωστή, οικογένεια ιερέων των Graham και είναι αυτό που λέμε αριστοκράτης πλούσιος – όχι νεόπλουτος. Είναι ο γιος του διάσημου στην Αμερική πάστορα α Μπίλι Γκράχαμ και ο πρόεδρος της Ένωσης Ευαγγελιστών Μπίλι Γκράχαμ και του οργανισμού «Πορτοφόλι του Σαμαρείτη».

Ο πατέρας του, Μπίλι Γκράχαμ, ήταν είναι ένας από τους πιο γνωστούς πάστορες του πλανήτη με το ψευδώνυμο « πάστορας της Αμερικής», καθώς συμμετείχε σχεδόν σε όλα τα νεότερα ιστορικά γεγονότα: Έβγαλε με εγγύηση τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ από τη φυλακή και υποστήριξε τον πρόεδρο Νίξον στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ωστόσο, κήρυττε και αρκετές… αμφιλεγόμενες απόψεις, κυρίως με την θέση της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία, σύμφωνα με την Ιουδαϊκή-χριστιανική ηθική που όριζε ότι ο ρόλος όλων των πραγματικών γυναικών  ήταν αυτός της  συζύγου, της μητέρας και της νοικοκυράς.  Τότε ήταν τα 70s και οι νέοι τον χλεύαζαν. Ο μέσος όμως συντηρητικός θεοσεβούμενος Αμερικάνος έβλεπε τον Μπίλι Γκράχαμ σαν εκπρόσωπο του θεού. Οι δωρεές του ποιμνίου και των διάσημων και ισχυρών φίλων, βοήθησαν να χτιστεί η αυτοκρατορία των Graham που πέρασε στον υιό, Franklin.

Creflo Dollar: 27 εκατομμύρια δολάρια

Τιμώντας το… επίθετό του, ο κληρικός αυτός θεωρείται από τους πιο «λουσάτος» των ΗΠΑ, καμία σχέση με την σεμνή και διακριτική εικόνα που πρέπει να δείχνουν οι άνθρωποι του θεού.
Οδηγεί μία Rolls Royce και έχει ακίνητη περιουσία 2.5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Creflo άρχισε να αναπτύσσει  την World Changers Church International (WCCI ή Διεθνής Εκκλησία των Ανθρώπων που Αλλάζουν τον Κόσμο, σε ελεύθερη μετάφραση) ) το 1986.

Μάλιστα έκανε το πρώτο του στην καφετέρια ενός δημοτικού σχολείου στο College Park, με εκκλησίασμα μόλις οκτώ άτομα.
Η «δουλειά» μεγάλωσε γρήγορα και το 1995, μέσα σε σχεδόν 10 χρόνια, η WCCI μεταφέρθηκε στην σημερινή της θέση – μία έκταση 8.500 τμ γνωστή ως World Dome.

Η WCCI δήλωσε ότι τα 18 εκατομμύρια δολάρια που κόστισε η ανέγερση του World Dome βρέθηκαν  χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη: ήδη μέχρι το 2007, η εκκλησία του Dollar αριθμούσε 30.000 μέλη και είχε έσοδα 69 εκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία για τα οικονομικά της Εκκλησίας…

Kenneth Copeland: 25 εκατομμύρια δολάρια

Προτού αφιερώσει τη ζωή του στο χριστιανισμό, ο Kenneth ήταν καλλιτέχνης. Μάλιστα το τραγούδι του, «Η δέσμευση της αγάπης», κατέκτησε το # 17 στο top 40 το 1957.

Αποφάσισε όμως να αφοσιωθεί με πάθος στο έργο του ευαγγελίου και του κλήρου και ίδρυσε τις θρησκευτικές ομάδες του Kenneth Copeland (Kenneth Copeland Ministries), προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες πιστούς στα κηρύγματα του.

Με τις δωρεές του εκκλησιάσματος, ο πάστορας Kenneth αγόρασε 5 ιδιωτικά πανάκριβα αεροσκάφη για τις μετακινήσεις του σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «τα εμπορικά αεροπλάνα είναι γεμάτα «μια δέσμη δαιμόνων» που θα τον αποσπούσαν από την προσευχή.

Το χειρότερο όμως είναι ότι ο ίδιος και η σύζυγός του, κηρύσσουν φανατικά κατά του εμβολιασμού. Η Gloria Copeland συχνά υποστηρίζει ότι οι γιατροί δίνουν στους ασθενείς «δηλητήριο που θα σας κάνει να είστε πιο άρρωστοι" και ότι η εκκλησία αποτελεί εναλλακτική λύση στην ιατρική περίθαλψη.  «Τι θέλετε να κάνετε; Θέλετε να εμβολιαστείτε ή θέλετε να καθίσετε εδώ το Σάββατο το πρωί, να ακούσετε τον λόγο του Θεού και να αφήσετε την πίστη να έρθει στην καρδιά σας και να σας θεραπεύσει;» ρωτά τους οπαδούς του ο πάστορας.

T.B. Joshua: 10 εκατομμύρια δολάρια

Θεωρείται ένας από τους διάσημους πάστορες- θεραπευτές στην χώρα του, τη Νιγηρία και έχει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο followers στο Facebook (οι οποίοι φυσικά συντηρούν οικονομικά την εκκλησία του και τον ίδιο). Ο T.B. Joshua είναι ο Γενικός Επιτηρητής της Συναγωγής  της Εκκλησίας όλων των Εθνών και θεωρείται Προφήτης στα μάτια των πιστών του.

Ο ίδιος ξεκίνησε σαν ένας φτωχόπαιδο, από πολυμελή οικογένεια και έκανε όλες τις δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσει. Μέχρι που του ήρθε η «επιφοίτηση»…

Για τους εχθρούς του είναι ο «γιος του διαβόλου» γιατί κηρύττει μια «θεραπευτική πίστη» και ενθαρρύνει τους οπαδούς του ότι η προσευχή από μόνη της θα θεραπεύσει τις ασθένειές τους. Το 2011, τουλάχιστον τρία άτομα στο Λονδίνο έχασαν τη ζωή τους από το AIDS,  αφού σταμάτησαν με τη φαρμακευτική αγωγή του, κατόπιν συμβουλής του ποιμένα.

Joseph Prince: 5 εκατομμύρια δολάρια

Ο «Ιωσήφ Πρίγκιπας» έγινε ιερέας των Σιχ, αν και αρχικά εργαζόταν ως  σύμβουλος πληροφορικής. Κάποια στιγμή ένιωσε μια «αλλαγή στην καρδιά του» , έγινε θρησκευόμενος και τελικά ίδρυσε μία από τις μεγαλύτερες Εκκλησίες σε όλη την Ασία: την  Εκκλησία της Νέας Δημιουργίας. Έκανε πολλούς διάσημους φίλους οπαδούς του, μέσω αυτών έγινε και αυτός διάσημος και σήμερα έχει ένα online πρόγραμμα κηρύγματος που ονομάζεται Destined to Reign (Προορισμένος να Βασιλεύει) με εκατομμύρια θεατές σε περισσότερες από 150 χώρες.