Διακριτική προειδοποίηση του ΝΑΤΟ στην ΕΕ για τον «ευρωπαϊκό στρατό»

Διακριτική προειδοποίηση του ΝΑΤΟ στην ΕΕ για τον «ευρωπαϊκό στρατό»

Η Ατλαντική Συμμαχία υπενθυμίζει στις Βρυξέλλες τα όρια της αμυντικής πρωτοβουλίας της - «Δεν θα είχε κανένα νόημα να έρθουμε σε ανταγωνισμό»

Στις 14 Δεκεμβρίου του 2017,  25 από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ διακήρυξαν την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Συνεργασίας PESCO - εκτός βρίσκονται μόνο η Μάλτα, η Δανία και η Βρετανία.

Σήμερα, παραμονή της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες - στην οποία θα συμμετάσχει αύριο και την Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις - ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε τις ανησυχίες που εκφράσθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση για την πρωτοβουλία της ΕΕ για «ευρωπαϊκό στρατό» και προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι «δεν θα είχε κανένα νόημα για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να έρθουν σε ανταγωνισμό».

«Η Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία πρέπει να είναι κάτι συμπληρωματικό και όχι να αντικαθιστά το ΝΑΤΟ», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να υποκαταστήσει αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ».

«Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για αμυντική βιομηχανία, με την προϋπόθεση να είναι συμπληρωματική και να μην αφαιρέσει δραστηριότητες και μέσα από το ΝΑΤΟ», προειδοποίησε από την πλευρά της η Κέιτι Γουιλμπάρτζερ, αρμόδια για τη διεθνή ασφάλεια στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε επίσης να μην κλείσουν οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές αγορές για τις χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

«Πρέπει να αποφύγουμε να δημιουργήσουμε νέα φράγματα στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Επιθυμούμε να δούμε μια πιο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Είναι προς το συμφέρον όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ», επισήμανε.

«Ελπίζω πως η ΕΕ, χάρη στη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO στα αγγλικά) και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει το πρόβλημα που δημιουργείται από τον κατατεμαχισμό της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας», πρόσθεσε πάντως ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος απέρριψε την εντύπωση ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμάχων. «Η δύναμη του ΝΑΤΟ, όποιες κι αν είναι οι διαφορές, είναι ότι συμφωνούμε πάντα στη θεμελιώδη αποστολή που είναι η προστασία και η άμυνα των μεν και των δε», κατέληξε.