Έρευνα για εκμετάλλευση πελατών στις τράπεζες της Αυστραλίας

Έρευνα για εκμετάλλευση πελατών στις τράπεζες της Αυστραλίας

θα εξεταστούν παραπλανητικές και δόλιες συμπεριφορές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Έρευνα ξεκινάει σήμερα η βασιλική επιτροπή της Αυστραλίας, το πιο υψηλόβαθμο σώμα που διεξάγει δημόσιες έρευνες στη χώρα, για φερόμενα ή αποδεδειγμένα αδικήματα στον τραπεζικό τομέα της χώρας, ΄΄οπως μεταδίδει το BBC.

Οι τράπεζες της Αυστραλίας που είναι από τις πιο κερδοφόρες στον κόσμο, έχουν κατηγορηθεί για εκμετάλλευση πελατών και εταιρική απάτη, μεταξύ άλλων σκανδάλων. Σήμερα πραγματοποιήθηκε από την βασιλική επιτροπή η πρώτη ακροαματική διαδικασία της έρευνας αυτής, για την οποία η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε πει πέρσι, ότι «αν και λυπηρή, είναι απαραίτητη» για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στο τραπεζικό σύστημα.

Η επιτροπή αυτή θα έχει την εξουσία να εξετάζει έγγραφα, όπως και να υποχρεώνει μάρτυρες να παρουσιάζονται στις ακροαματικές της διαδικασίες. Επίσης, θα μπορεί να εισηγηθεί ποινικές διώξεις και νομοθετικές αλλαγές. Κατά την έρευνα αυτή θα εξεταστούν παραπλανητικές και δόλιες συμπεριφορές στο σύστημα και τρόποι που κρίνεται ότι «υπολείπονται των προδιαγραφών και προσδοκιών», δήλωσε ο δικαστής Κένεθ Χέιν.

«Μολονότι η Αυστραλία έχει έναν από τους ισχυρότερους και σταθερότερους τομείς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στον κόσμο, έχουν υπάρξει πολλά αποδεδειγμένα παραδείγματα παραβάσεων, τα οποία εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις πολιτισμικές και διοικητικές πρακτικές», πρόσθεσε.

Στο επίκεντρο της έρευνας αυτής αναμένεται να βρεθεί ο τομέας των δανείων, που έχει κατηγορηθεί ότι βάζει το κέρδος πριν από τον πελάτη. Ο πρώτος γύρος ακροαματικών διαδικασιών που θα αρχίσει τον ερχόμενο μήνα, θα επικεντρωθεί σε ανάρμοστες πρακτικές δανεισμού σε υποθήκες, πιστωτικές κάρτες και δάνεια για την αγορά αυτοκινήτων.