Το μοιραίο αεροπλάνο της Saratov Airlines έγινε μπάλα φωτιάς στον αέρα

Το μοιραίο αεροπλάνο της Saratov Airlines έγινε μπάλα φωτιάς στον αέρα

Εξερράγη λίγα λεπτά μετά την απογείωση – Βρέθηκε το μαύρο κουτί

Το μαύρο κουτί του μοιραίου αεροσκάφους An-148 της Saratov Airlines, που εκτελούσε την πτήση #6W703 ανέσυραν από τα φλεγόμενα συντρίμμια του, λίγο έξω από τη Μόσχα, τα ειδικά συνεργεία.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο πιλότος εξέπεμψε αμέσως μετά την απογείωση σήμα συναγερμού για τεχνικό πρόβλημα, ζητώντας επείγουσα προσγείωση.

Οι διασώστες έχουν ανασύρει και δυο σορούς από τους νεκρούς της τραγωδίας, μιας 29χρονης αεροσυνοδού και του 34χρονου συγκυβερνήτη. Είναι τα πρώτα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας που αναγνωρίστηκαν, σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών.

Διαβάστε: Όλοι νεκροί από το αεροσκάφος της Saratov Airlines που συνετρίβη στη Μόσχα

Η Εθνοφρουρά έχει αποκλείσει το σημείο που κατέπεσε το αεροπλάνο και διεξάγονται εντατικές προσπάθειες να ανασυρθούν οι σοροί των 71 θυμάτων (65 επιβάτες και 6 μέλη του πληρώματος).

Σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο RT, το ρωσικό υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα των επιβαινόντων στο μοιραίο αεροπλάνο και καλεί τους συγγενείς να προσέλθουν για να αναγνωρίσουν τα θύματα.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν τι προκάλεσε τη συντριβή, η οποία συνέβη σε θερμοκρασίες γύρω στους-5 βαθμούς Κελσίου ενώ κατά περιόδους σημειώνονταν χιονοπτώσεις.

Ωστόσο οι έρευνες επικεντρώνονται στο ατύχημα και όχι σε τρομοκρατική ή εγκληματική ενέργεια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ατύχημα οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα, πιθανόν στο σύστημα καυσίμων.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση έδειξαν συγγενείς να περιμένουν στο αεροδρόμιο του Ορσκ, από όπου απογειώθηκε το αεροπλάνο, ορισμένοι κρατώντας το κεφάλι στα χέρια τους. Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 πως μία ομάδα ψυχολόγων βρίσκεται στο αεροδρόμιο για να παράσχει υπηρεσίες υποστήριξης.

Έκρηξη στον αέρα σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες

Το αεροπλάνο συνετρίβη λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας.

«Η έκρηξη ήταν τεράστια. Σείονταν τα πάντα. Άκουσα τον θόρυβο από τις τουρμπίνες. Μετά σιωπή. Η έκρηξη έκανε τα τζάμια να τρίξουν εδώ στο έδαφος» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Όπως μετέδωσε το Sky News, αυτόπτες ανέφεραν ότι το μοιραίο αεροπλάνο εξερράγη στον αέρα, διασκορπίζοντας στο έδαφος συντρίμμια και πτώματα, σε μία χιονισμένη πλαγιά.

Άλλοι μάρτυρες ανέφεραν στο ρωσικό πρακτορείο Interfax ότι είδαν το αεροπλάνο να φλέγεται στον αέρα προτού συντριβεί. «Άρχισε να διαλύεται στον αέρα. Οι διασώστες βρήκαν δεκάδες πτώματα στο σημείο», τόνισε μία άλλη πηγή στο ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Εντολή έρευνας από τον Πούτιν

Το αεροσκάφος, τύπου AN-148, που ανήκε στη ρωσική εταιρία Saratov Airlines, πραγματοποιούσε πτήση από τη Μόσχα στην πόλη Ορσκ στην περιοχή Ορενμπούργκ, περίπου 1.500 χλμ. νοτιοανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων και διέταξε τη σύσταση ειδικής ερευνητικής επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος ακύρωσε εξαιτίας του δυστυχήματος το ταξίδι του στο Σότσι, που είχε προγραμματιστεί για αύριο, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα.

Το αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί το 2010.

«Η Ελένα Βορόνοβα, εκπρόσωπος της Saratov Airlines, δήλωσε πως δεν υπήρχαν ανησυχίες για την τεχνική κατάσταση του αεροπλάνου, το οποίο είχε περάσει από σέρβις στην εταιρία της το 2016.