Ενθουσιασμός αλλά και ταλαιπωρία στο χιονισμένο Παρίσι

Ενθουσιασμός αλλά και ταλαιπωρία στο χιονισμένο Παρίσι

Μαγευτικό θέαμα αλλά και κυκλοφοριακό χάος και ακυρώσεις πτήσεων

Πάνε 31 χρόνια, από τον χειμώνα του 1987, που είχε να δει το Παρίσι τόσο σημαντικές χιονοπτώσεις και κάτοικοι και τουρίστες βγήκαν στους δρόμους της Γαλλικής πρωτεύουσας για να απολαύσουν το θέαμα: Τα χιόνια στο καμπαναριό της Παναγίας των Παρισίων και στον λόφο της Μονμάρτρης, όπου οι πιο τολμηροί δεν δίστασαν να φορέσουν τα πέδιλα του σκι.

Οι σκηνές «αλπικού» τοπίου στο κατάλευκο Παρίσι μοιάζουν με υπέροχη καρτ-ποστάλ, ειδικά στο πάρκο Montsouris, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου το πρωί το χιόνι ήταν 12 εκατοστά.

Κυκλοφοριακό χάος και ακυρώσεις πτήσεων

Η άλλη όψη του Παρισιού εξ' αιτίας του χιονιού, είναι η ζοφερή εικόνα του κυκλοφοριακού χάους. Σε 740 χιλιόμετρα υπολογίσθηκαν εχθές το βράδυ τα μποτιλιαρίσματα γύρω από το Παρίσι.

Ζωσμένο από το χιόνι, το οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν κατάφεραν να καθαρίσουν εγκαίρως από τους νοτιοδυτικούς αυτοκινητοδρόμους, είχε σαν συνέπεια τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Παρίσι για κοντά 2.000 οδηγούς, με συνέπεια πολλοί απ' αυτούς να περάσουν τη νύχτα στο αυτοκίνητό τους.

Το κυκλοφοριακό χάος άγγιξε και τις ταχείες στα τρένα (TGV) όπου σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ επηρέασε και ορισμένες γραμμές του μετρό στο Παρίσι, καθώς και την κυκλοφορία πολλών λεωφορείων.

Μόνο το 50% των πτήσεων μικρών αποστάσεων της Air France αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα από το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει τη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ από το αεροδρόμιο Σαρλ-ντε-Γκολ θα γίνουν κανονικά μόνο δύο στα τρία δρομολόγια μεσαίων αποστάσεων.

Η Air France προβλέπει πάντως ότι θα εκτελέσει το 90% των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων από το Σαρλ-ντε-Γκολ. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι λόγω της χιονοθύελλας αναμένονται «σημαντικές καθυστερήσεις» στις αναχωρήσεις των αεροσκαφών και από τα δύο αεροδρόμια.

Η εταιρεία δεν διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό των πτήσεων που επρόκειτο να γίνουν σήμερα. Τα δρομολόγια μικρών αποστάσεων εκτελούνται από τη θυγατρική της, την εταιρεία Hop!.

"Σήμερα, 7 Φεβρουαρίου, λόγω της χιονόπτωσης στην περιοχή του Παρισιού και τη δυσκολία πρόσβασης στα αεροδρόμια" παρατηρούνται καθυστερήσεις, ανέφερε στην ανακοίνωσή της, καλώντας τους επιβάτες να ενημερώνονται από τον ιστότοπό της ή από μια τηλεφωνική γραμμή που έχει θέσει στη διάθεση του κοινού για τον σκοπό αυτόν.