Στις κάλπες σήμερα οι Κύπριοι για τον νέο τους πρόεδρο

Στις κάλπες σήμερα οι Κύπριοι για τον νέο τους πρόεδρο

Γύρω στις 19:30 το τελικό αποτέλεσμα - Στις 22:00 η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, που στηρίζεται από το ΔΗΣΥ, και Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, αναμετρώνται σήμερα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ,από τον οποίο θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προσεχή πενταετία.

Οι δύο υποψήφιοι είχαν αναμετρηθεί και το 2013. Τότε ο Νίκος Αναστασιάδης είχε λάβει το 57,48% των ψήφων και ο Σταύρος Μαλάς το 42,52%. Στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφάλισε το 35,51% των ψήφων, ενώ ο Σταύρος Μαλάς το 30,24% με την αποχή να διαμορφώνεται στο 28,1%.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και με μια διακοπή μεταξύ 12:00 -13:00 θα κλείσουν στις 18:00. Οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα.

Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος, που θα λάβει την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων. Με το κλείσιμο της κάλπης θα μεταδοθούν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης εξόδου και γύρω στις 19:30 αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα.

Στις 22:00 θα γίνει η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία».

Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι η 13η στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ είναι η έκτη που έχει οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο.