Μεταβατικό status quo για την Βρετανία 21 μήνες μετά το Brexit

Μεταβατικό status quo για την Βρετανία 21 μήνες μετά το Brexit

Το Λονδίνο καλωσορίζει τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τους όρους της μεταβατικής περιόδου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σήμερα να προσφέρει στη Βρετανία μια μεταβατική περίοδο 21 μηνών την ερχόμενη χρονιά μετά το Brexit, στη διάρκεια της οποίας θα διατηρήσει το «status quo» της συμμετοχής της στην ΕΕ χωρίς να έχει ψήφο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Κατά τη μεταβατική περίοδο το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, ωστόσο ενδέχεται «κατ' εξαίρεση» και μόνο με ειδική «πρόσκληση» να συμμετάσχει σε συγκεκριμένες συζητήσεις.

Επίσης,  κατά τη μεταβατική περίοδο, το ΗΒ θα μπορεί να διεξάγει διαβουλεύσεις σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συμφωνίες εμπορίου που θα πρέπει να συνάψει μετά το Brexit, ωστόσο δεν θα μπορεί να τις εφαρμόσει, παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ. 

Οι υπουργοί χρειάσθηκαν μόλις δύο λεπτά για να υιοθετήσουν την κοινή στάση που είχε εκπονηθεί από αξιωματούχους, ανέφερε στο Twitter η Ζαμπίνε Βέγιαντ, η αναπληρώτρια του ευρωπαίου διαπραγματευτή για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ - γεγονός ενδεικτικό της προσπάθειας των άλλων 27 κρατών μελών να παραμείνουν ενωμένα στις συνομιλίες όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η προσφορά, σημείωσε η Βέγιαντ, ήταν: «Μεταβατικό status quo χωρίς θεσμική εκπροσώπηση, που θα διαρκέσει από την ημερομηνία του Brexit μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020».

Οι 27 «έδωσαν μια νέα εντολη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διαπραγματευθεί μια μεταβατική περίοδο με το Ηνωμένο Βασίλειο», ανακοίνωσε επίσης στο Twitter η βουλγαρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η Βρετανία καλωσόρισε τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, τονίζοντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών ήταν ευθυγραμμισμένες.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού τόνισε στους δημοσιογράφους ότι παραμένει κάποια απόσταση μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για περισσότερα από ένα θέματα της συμφωνίας για το «μεταβατικό status quo».