Κύπρος: Κρίσιμες διαβουλεύσεις για τον β΄ γύρο των εκλογών

Κύπρος: Κρίσιμες διαβουλεύσεις για τον β΄ γύρο των εκλογών

Αναστασιάδης και Μαλάς αναζητούν συμμαχίες με ηττημένους της πρώτης αναμέτρησης

Τα «πολύ δύσκολα» για τους δύο «μονομάχους» του β΄ γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά, άρχισαν από σήμερα. Ήδη χθες στα επιτελεία έγινε η πρώτη ανταλλαγή απόψεων για την στρατηγική μέχρι την προσεχή Κυριακή.

Σήμερα ή το αργότερο αύριο οι δύο υποψήφιοι θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τους ανθυποψηφίους τους, που αποκλείστηκαν από τον β΄ γύρο και τα κόμματα που τους στήριξαν, ενώ παράλληλα αναμένεται να ενταθούν οι παρασκηνιακές ζυμώσεις. Ο Σταύρος Μαλάς έχει αποκλείσει οποιαδήποτε επαφή με το εθνικιστικό ΕΛΑΜ, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε στο ΑΠΕ την ετοιμότητα του για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.

Για την αναμέτρηση της Κυριακής θεωρείται ως ορόσημο το debate Αναστασιάδη-Μαλά την ερχόμενη Τετάρτη. Και αυτό, με δεδομένο ότι η διαφορά μεταξύ των Αναστασιάδη-Μαλά είναι στο 5,27%. Ο επικεφαλής του επιτελείου του Νικόλα Παπαδόπουλου, Χρύσης Παντελίδης, δήλωσε το πρωί ότι «Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς είναι το ίδιο ακατάλληλοι για την προεδρία». Μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε ότι και οι δύο διεκδικητές της προεδρίας «είναι απόλυτα ταυτισμένοι στο Κυπριακό και απολύτως αντίθετοι με τη θέση του Νικόλα Παπαδόπουλου και είναι ακατάλληλοι να διαχειριστούν και τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης».

«Αν και η απόφαση του λαού είναι απολύτως σεβαστή», όπως τόνισε «στο επιτελείο Παπαδόπουλου συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην ορθότητα των δικών μας θέσεων. Η άποψη», πρόσθεσε, ότι «όσοι θέλουν νέα στρατηγική για το Κυπριακό δεν θέλουν λύση, είναι παραπλανητική» και εξέφρασε την ευχή «να διαψευστούμε και ο λαός να μην μετανιώσει ποτέ για την απόφαση που πήρε χθες».

Ο κ. Παντελίδης ενημέρωσε, ότι τις επόμενες ώρες και μέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των κομμάτων που συνεργάστηκαν στον α΄ γύρο, προσθέτοντας ότι υπάρχει η βούληση -και θα ήταν επιθυμητή- μία κοινή συμπόρευση στον β΄ γύρο. «Ωστόσο», είπε, «το κάθε κόμμα διατηρεί την αυτονομία του και θα υπάρξει σεβασμός στις αποφάσεις των τεσσάρων κομμάτων».

Ως «ισχυρή εντολή» στον Νίκο Αναστασιάδη για να συνεχίσει το έργο, που ξεκίνησε πριν από μια πενταετία, ερμηνεύει το εκλογικό επιτελείο του το αποτέλεσμα του α΄ γύρου των εκλογών. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου είπε, ότι στα 5 χρόνια διακυβέρνησής του ο Νίκος Αναστασιάδης «απέδειξε στην πράξη ότι αντίπαλοί του ήταν τα προβλήματα του τόπου και όχι τα κόμματα ή οι ανθυποψήφιοί του». «Λειτούργησε», υποστήριξε, «συναινετικά για το καλό του τόπου και ήταν πρόεδρος όλων των Κυπρίων, χωρίς αποκλεισμούς». Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε, ότι για τον β΄ γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης θα απευθυνθεί σε μια διευρυμένη κοινωνική πλειοψηφία, για να υλοποιήσει το πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας.

Από τα πιο «αισιόδοξα σενάρια» ήταν το ποσοστό που εξασφάλισε ο Σταύρος Μαλάς στον α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Απέδωσε το αποτέλεσμα στην «πολυσυλλεκτικότητα» της υποψηφιότητας Μαλά, καθώς και στην πολύ ψηλή συσπείρωση του κόμματος. Εκτίμησε ότι το ποσοστό αυτό αποτελεί μια ισχυρή βάση, επί της οποίας το επιτελείο Μαλά μπορεί να στηριχθεί, για να πετύχει «τη μεγάλη δημιουργική αλλαγή, μέσα από μια πλατιά κοινωνική συμμαχία». Πρόσθεσε επιπλέον, ότι ο κ. Μαλάς και το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να ακολουθήσουν «την οδό των συναλλαγών και των μεταλλάξεων τις επόμενες ημέρες».

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, δήλωσε ότι «είναι η μέρα των πολιτών και του λαού», για να συμπληρώσει πως μέχρι προχθές μιλούσαν οι πολιτικοί. Το αποτέλεσμα τόνισε, πρέπει να γίνει λίαν σεβαστό απ' όλους και ευχήθηκε εκείνος που θα αναλάβει να υπηρετήσει πιστά την πατρίδα, γιατί όπως συμπλήρωσε «το εθνικό μας θέμα είναι δυστυχώς άλυτο πέραν του μισού αιώνος». Ο κ. Χρυσόστομος επεσήμανε, ότι «όποιος αναλάβει τη νέα προεδρία, εμείς ως Εκκλησία, θα σταθούμε δίπλα του να τον βοηθήσουμε».

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τα αποτελέσματα του α΄ γύρου των προεδρικών εκλογών:
ΠΟΛΙΤΗΣ: Παρέμεινε ζωντανή η ελπίδα για λύση. Τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων απέρριψαν τη «νέα στρατηγική» στο Κυπριακό. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εισέπραξε ένα ηχηρό «όχι» στο δημοψήφισμα που ζήτησε. Το δίδυμο Αναστασιάδη - Μαλά, όπως και το 2013, θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο.

Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έκανε την έκπληξη με 30,24%. Ο Σταύρος Μαλάς στον δεύτερο γύρο με τον Νίκο Αναστασιάδη - Ήττα για Νικόλα και ενδιάμεσους. Άρχισαν τα φλερτ για τον δεύτερο γύρο και η εβδομάδα αναμένεται να εξελιχθεί σε θρίλερ- Αναζήτηση συμμαχιών: Προσκλήσεις για ευρεία κυβέρνηση και από τους δύο.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Αλλαγή ζητά ο λαός. Σε συστράτευση και ενότητα κάλεσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς: Η Κύπρος να γυρίσει σελίδα. Εσωκομματικές διεργασίες ενόψει του δεύτερου γύρου.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Και τώρα οι δυο τους. Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς θα κοντραριστούν την ερχόμενη Κυριακή για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στο 5,27% η διαφορά των δύο μονομάχων της ερχόμενης Κυριακής. Το θρίλερ της δεύτερης θέσης έβγαλε νικητή τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ και ηττημένο τον υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου. - Ανησυχίες από τη μεγάλη αποχή-ρεκόρ. Από το 16,8% των προεδρικών του 2013, φτάσαμε στο 28,12%.