Η ΕΕ απαντά σε Τραμπ με… Ανατολική Ιερουσαλήμ και Παλαιστινιακό Κράτος

Η ΕΕ απαντά σε Τραμπ με… Ανατολική Ιερουσαλήμ και Παλαιστινιακό Κράτος

Ο Αμπάς στις Βρυξέλλες -  «Μεσσιανική» ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου στο ισραηλινό κοινοβούλιο

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, ενώ η Μέση Ανατολή βράζει και πάλι μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Αμπάς ζήτησε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ να αναγνωρίσουν επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης, σε αντίδραση για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να χαρακτηρίσει την 6η Δεκεμβρίου την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη διάρκεια συνάντησής τους, πως η ΕΕ υποστηρίζει τη φιλοδοξία του να γίνει η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ο Αμπάς από την πλευρά του επανέλαβε την έκκλησή του τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν αμέσως ένα κράτος της Παλαιστίνης, υποστηρίζοντας πως αυτό δεν θα δημιουργούσε προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για μια ειρηνική διευθέτηση στην περιοχή.

«Θεωρούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση αληθινή εταίρο και φίλη και γι' αυτόν τον λόγο καλούμε τα κράτη μέλη της να αναγνωρίσουν γρήγορα το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Αμπάς.

Η Μογκερίνι, σε μια δήλωση που φάνηκε να αποτελεί συγκαλυμμένη αναφορά στην αναγνώριση από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, κάλεσε αυτούς που εμπλέκονται στη διαδικασία να ομιλούν και να ενεργούν «με σύνεση», με αίσθημα ευθύνης.

Ο Αμπάς δεν έκανε καμιά αναφορά στην κίνηση του Τραμπ αναφορικά με την Ιερουσαλήμ ούτε στα σχόλια για το θέμα που έκανε σήμερα στην Ιερουσαλήμ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Η «μεσσιανική» ομιλία του Αμερικανού Αντιπροέδρου

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, που έγινε δεκτός με τιμές και ευγνωμοσύνη από το Ισραήλ, αναφέρθηκε σήμερα στην πιθανότητα μιας «νέας εποχής» στις προσπάθειες για ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, παρά την οργή και το μποϊκοτάζ της επίσκεψής του από τους τελευταίους.

Ο Πενς διαβεβαίωσε πως η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ θα λειτουργήσει στην Ιερουσαλήμ πριν από τα τέλη του 2019, παρά την οργή των Παλαιστινίων και την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας.

«Βρίσκομαι εδώ με την ελπίδα ότι είμαστε στην αυγή μιας νέας εποχής όπου θα επαναληφθούν οι συνομιλίες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση που επηρεάζει την περιοχή αυτή εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Πέινς, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Από την πλευρά της Παλαιστινιακής Αρχής, η ομιλία του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ είναι ένα «δώρο στους εξτρεμιστές». «Αυτή η μεσσιανική ομιλία είναι (...) η απόδειξη πως η αμερικανική κυβέρνηση αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι τη λύση», ανέφερε επίσης, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Σάεμπ Ερεκάτ.