Συνάντηση Πενς-Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

Συνάντηση Πενς-Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η μεταφορά στην πόλη της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ

Συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε σήμερα ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στην Ιερουσαλήμ, στην πρώτη επίσκεψη ανώτατου αμερικανού αξιωματούχου στην περιοχή μετά την αναγνώριση από τον Ντόναλντ Τραμπ της διαφιλονικούμενης πόλης ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή των παλαιστινίων. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο, ότι η μεταφορά της πρεσβείας θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 3 χρόνια, αλλά αφέθηκε να εννοηθεί, ότι ο Πενς θα μπορούσε να ανακοινώσει μια πιο σύντομη λύση, όπως η μετατροπή ενός από τα κτίρια του προξενείου των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ σε μια de facto πρεσβεία.

Ωστόσο, η συνάντηση των δύο ανδρών ολοκληρώθηκε, χωρίς αυτοί να κάνουν δηλώσεις. Μάλιστα, ο Μάικ Πενς απέφυγε να προγραμματίσει κάποια επίσκεψη του σε περιοχές με ιδιαίτερη χριστιανική σημασία, όπως η Βηθλεέμ, σημειώνει το Reuters, λόγω των αντιδράσεων των Παλαιστινίων. Χαρακτηριστικό είναι, ότι ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απέφυγε να συναντήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, φεύγοντας πριν την άφιξη του τελευταίου για τις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένης της περιτειχισμένης παλιάς πόλης με τους ιερούς τόπους της, ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους. Το Ισραήλ από την πλευρά του χαρακτηρίζει όλη την πόλη ως «αιώνιο και αδιαίρετο κεφάλαιο».

Αργότερα σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα απευθυνθεί στο ισραηλινό κοινοβούλιο, τα αραβικά μέλη του οποίου δήλωσαν, ότι θα μποϋκοτάρουν την ομιλία του. Την Τρίτη θα επισκεφθεί το Τείχος των Δακρύων στην δυτική Ιερουσαλήμ και θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος.