Η ατζέντα και οι καλεσμένοι του Νταβός 2018

Η ατζέντα και οι καλεσμένοι του Νταβός 2018

«Η δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος σε έναν κατακερματισμένο κόσμο» το θέμα του φετινού Φόρουμ

Σε ένα παγωμένο και κατάλευκο από το χιόνι Νταβός - εν μέσω χιονοθύελλας και με τους περισσότερους δρόμους να είναι κλειστοί - ξεκινά αύριο, Τρίτη, το 48ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με το μεγάλο ερώτημα να είναι εάν θα παρευρεθεί τελικά ο Ντόναλντ Τραπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος - που πέρσι όλοι συζητούσαν απαξιωτικά μία πιθανότητα εκλογής του - αναμένεται να παρευρεθεί στο Νταβός και να υπερασπιστεί το... σύνθημά του «Πρώτα η Αμερική». Το shutdown όμως της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και οι έντονες διεργασίες στην Γερουσία, ίσως τον αναγκάσουν να ακυρώσει την επίσκεψη και την ομιλία του, που έχει προγραμματιστεί στο κλείσιμο του Φόρουμ.

Στο ελβετικό θέρετρο- παρά τις δυσκολίες από το χιόνι που έχει σκεπάσει την πόλη - αναμένεται να συναντηθούν 70 ηγέτες και επικεφαλής κρατών από όλο τον κόσμο, νομπελίστες, οικονομολόγοι, διάσημες προσωπικότητες από το χώρο των επιχειρήσεων παγκοσμίως, καθώς και οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών - συνολικά 3.000 συμμετέχοντες.

Εκτός από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αναμένεται να συζητηθούν και άλλα θέματα όπως είναι  ρύπανση του περιβάλλοντος, το μέλλον των ασφαλιστικών συστημάτων, η ανεργία και η κατανομή του πλούτου.

Επίσης, στην κορυφή της ατζέντας αυτής της χρονιάς είναι οι «αναδυόμενες τεχνολογίες» και πώς θα αλλάξουν τα πρότυπα της παραγωγικότητας.

Φέτος για πρώτη φορά στη 48χρονη ιστορία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ θα προεδρεύουν αποκλειστικά γυναίκες, μεταξύ αυτών και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Επίσης για πρώτη φορά, εκτός από τις ανοιχτές εκδηλώσεις θα υπάρξουν και εκδηλώσεις κεκλεισμένων των θυρών όπου θα γίνει λόγος για «ευαίσθητα θέματα» όπως είναι η Συρία, η Κορέα και η Εγγύς Ανατολή.