«Λουκετό» στις ΗΠΑ – Στον αέρα το ταξίδι του Τραμπ του Νταβός

«Λουκετό» στις ΗΠΑ –  Στον αέρα το ταξίδι του Τραμπ του Νταβός

Η προηγούμενη «παύση» είχε συμβεί το 2013 επί προεδρίας Ομπάμα και είχε διαρκέσει 16 ημέρες

Ένα χρόνο μετά την ορκωμοσία του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε χθες Σάββατο αντιμέτωπος με την παύση της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους -  το λεγόμενο shutdown, δηλαδή η παράλυση του ομοσπονδιακού αμερικανού δημοσίου - εξαιτίας της αποτυχίας να συμφωνήσουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι σε έναν προσωρινό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότησή του.

Το πόσο διάστημα θα διαρκέσει αυτό το «λουκέτο» δεν μπορεί να προβλεφθεί - η προηγούμενη «παύση» είχε συμβεί το 2013 επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και είχε διαρκέσει 16 ημέρες.

Νέα ψηφοφορία πρόκειται να διεξαχθεί τη Δευτέρα στην αμερικανική γερουσία ενώ στον «αέρα» βρίσκεται το ταξίδι του Τραμπ του Νταβός λόγω του shutdown.

Οι επιπτώσεις της παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές από αύριο Δευτέρα, εκτός κι αν στο μεταξύ επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός.

Εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι που θεωρούνται «μη απαραίτητο προσωπικό» θα τεθούν σε αναγκαστική αργία. Οι δραστηριότητες πολλών υπηρεσιών θα περιοριστούν.

Ήδη, στη Νέα Υόρκη το Άγαλμα της Ελευθερίας παρέμεινε κλειστό για το κοινό το Σαββατοκύριακο.

Από χθες ο Τραμπ έχει εντείνει τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τους επικεφαλής των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο, όμως μέχρι το απόγευμα δεν είχε σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδος.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών γερουσιαστών Τσακ Σούμερ σχολίασε ειρωνικά τη δυσκολία του να προσπαθεί να διαπραγματευτεί με ένα πρόεδρο «που αλλάζει απόψεις συνέχεια».

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για τις εξελίξεις: «Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν πολύ περισσότερο για τους παράνομους μετανάστες παρά για τον μεγάλο Στρατό μας ή για την Ασφάλεια στα επικίνδυνα Νότια σύνορα», έγραψε σε ένα μήνυμά στο Twitter. «Θα μπορούσαν εύκολα να καταλήξουν σε μια συμφωνία αλλά προτίμησαν να παίξουν το χαρτί του “κλεισίματος” αντί για αυτό», πρόσθεσε.