«Λουκέτο» μέχρι νεωτέρας στις ΗΠΑ

«Λουκέτο» μέχρι νεωτέρας στις ΗΠΑ

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι σε έντονες διεργασίες για το μεταναστευτικό, αλλά το θέμα πάει προς επίλυση τον Φεβρουάριο

Στη Γερουσία των ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί αρνούνται να περάσουν προσωρινά κυβερνητικά μέτρα χρηματοδότησης χωρίς συμφωνία για τη μετανάστευση.  Η απαίτηση του κόμματος της αντιπολίτευσης να υπάρξει ένα νομοθέτημα που θα συμπεριλαμβάνει την προστασία των «Ονειροπόλων», των νέων μεταναστών που είχαν μπει παράτυπα στη χώρα όταν ήταν παιδιά.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ αρνείται να προσέλθει στις συζητήσεις για το μεταναστευτικό, αν πρώτα δεν ψηφιστεί ο προσωρινός προϋπολογισμός.

Το αποτέλεσμα: Από το βράδυ του Σαββάτου έχει μπει «λουκέτο» στο ομοσπονδιακό κράτος και κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει. Η προηγούμενη «παύση» είχε συμβεί το 2013 επί προεδρίας Ομπάμα και είχε διαρκέσει 16 ημέρες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν 51 έδρες στη Γερουσία επί συνόλου 100 εδρών κι έτσι χρειάζονται την πολιτική υποστήριξη των Δημοκρατικών προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.

Η Γερουσία προγραμματίζει να διεξαγάγει νέα ψηφοφορία σήμερα στις 12:00 (19:00 ώρα Ελλάδας) επί ενός μέτρου που θα εξασφαλίσει προσωρινή χρηματοδότηση για τις δημόσιες υπηρεσίες ως την 8η Φεβρουαρίου και θα επιτρέψει σε χιλιάδες υπαλλήλους του ομοσπονδιακού κράτους να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας και ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ έτεινε κλάδο ελαίας στους Δημοκρατικούς, υποσχόμενος να φέρει ένα σχέδιο νόμου για τη μετανάστευση προς συζήτηση στις αρχές Φεβρουαρίου εάν δεν έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα μέχρι τότε.

Όμως, δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα ψηφίσουν υπέρ του μέτρου αρκετοί γερουσιαστές των δημοκρατικών ώστε να τερματιστεί το shutdown.

Σύμφωνα με το CNN, οι Δημοκρατικοί πιθανόν να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο, μετά τις διαφωνίες που έχουν για μία σειρά από θέματα, με σημαντικότερο να παραμένει το πρόγραμμα DACA, η επέκταση χρονικά της εφαρμογής προγράμματος προστασίας των παράνομων μεταναστών.

Σε μία δικομματική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, στο γραφείο της Γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Σούζαν Κόλινς που εκλέγεται στο Μέιν, το σημείο τριβής αποτέλεσε η ημερομηνία διεξαγωγής μιας ψηφοφορίας για το πρόγραμμα DACA. Οι Ρεπουμπλικάνοι επέμεναν για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας μετά την 8η Φεβρουαρίου, οπότε και θα λήξει η εφαρμογή του νομοσχεδίου προσωρινής χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με τους Δημοκρατικούς να επιμένουν για τη διασύνδεση του προγράμματος DACA με το επόμενο νομοσχέδιο της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, εξέλιξη που προϋποθέτει τη διεξαγωγή προηγούμενων συνομιλιών.