«Ο Πουτζντεμόν δεν θα γίνει πρόεδρος, δεν πρόκειται να συμβεί»

«Ο Πουτζντεμόν δεν θα γίνει πρόεδρος, δεν πρόκειται να συμβεί»

Πιθανόν να χρειαστούν νέες εκλογές στην Καταλονία, υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ισπανίας

Ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δεν θα ξαναγίνει πρόεδρος της περιφέρειας, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης Ινίγκο Μέντες ντε Βίγκο, προσθέτοντας ότι η ισπανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να ελέγχει άμεσα την Καταλονία για όσο χρειαστεί.

«Δεν θα γίνει πρόεδρος», διεμήνυσε κατηγορηματικά ο Μέντες ντε Βίγκο, που είναι επίσης και υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ερωτηθείς αν ο Πουτζντεμόν μπορεί να προχωρήσει στο σχέδιό του να εκλεγεί πρόεδρος της Καταλονίας ενώ βρίσκεται στις Βρυξέλλες και να κυβερνά από εκεί την περιφέρεια, την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να ελέγχει την περιοχή, με βάση το άρθρο 155 του Συντάγματος, απάντησε: «Δεν θα συμβεί. Η μόνη νομιμότητα είναι αυτή του άρθρου 155».

Ο Μέντες ντε Βίγκο τόνισε πως αν η κατάσταση παραμείνει σε αδιέξοδο, τότε θα χρειαστούν νέες εκλογές στην Καταλονία. «Δεν είναι αυτό που θέλουμε, αλλά αυτό θα συμβεί αν [οι εθνικιστές] δράσουν έκνομα», υπογράμμισε.

Πρόεδρος... εξ αποστάσεως

Ο αυτονομιστής ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν διαβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα ότι μπορεί να διοικεί την Καταλονία από το Βέλγιο και έτσι να αποφύγει τον εγκλεισμό του στη φυλακή, σε περίπτωση που επέστρεφε στην Ισπανία όπου διώκεται από τη δικαιοσύνη.

«Στη φυλακή δεν θα μπορούσα να απευθυνθώ στον κόσμο, ούτε να γράφω, ούτε να δέχομαι επισκέπτες... Ο μόνος τρόπος είναι να μπορώ να συνεχίσω να το κάνω με ελευθερία, με ασφάλεια. Δεν μπορώ να ενεργώ ως πρόεδρος (της περιφέρειας) αν είμαι φυλακισμένος», εξήγησε ο Πουτζντεμόν σε συνέντευξή του στον καταλανικό ραδιοφωνικό σταθμό Catalunya Radio από το Βέλγιο, όπου αυτοεξορίστηκε μαζί με πρώην υπουργούς του. «Είναι προφανές πως δεν έχουμε τις καταστάσεις κανονικότητας που θα θέλαμε, αλλά δυστυχώς θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να το κάνω από το ισπανικό κράτος, όπου θα είμαστε στη φυλακή... παρά να το κάνω από εδώ», εξήγησε. «Σήμερα, τα μεγάλα επιχειρηματικά, πανεπιστημιακά ή ερευνητικά σχέδια διευθύνονται κυρίως επίσης με τη χρήση των νέων τεχνολογιών» εξ αποστάσεως, πρόσθεσε, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, που αναχώρησε για τις Βρυξέλλες λίγο πριν του απαγγελθούν κατηγορίες για εξέγερση και στάση, αναμένει ότι θα εκλεγεί εξ αποστάσεως πρόεδρος, κάτι που οι νομικές υπηρεσίες του καταλανικού κοινοβουλίου εκτιμούν πως είναι παράνομο.

Ο Πουτζντεμόν είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του περιφερειακού προέδρου μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το κόμμα του Μαζί για την Καταλονία με ένα άλλο κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC).

Τα τρία κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία κατά τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, αποτέλεσμα που του δίνει θεωρητικά όλες τις πιθανότητες να κερδίσει την έγκριση του κοινοβουλίου κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί για την ανάδειξη του προέδρου της περιφέρειας στα τέλη του μήνα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι θα εμποδίσει τον διορισμό του Πουτζντεμόν, η οποία θα πρέπει να υπογραφεί από τον βασιλιά Φελίπε ΣΤ', και ότι θα συνεχίσει να ασκεί την επιτροπεία που επέβαλε στην Καταλονία στα τέλη Οκτωβρίου, αν ο Πουτζντεμόν εκλεγεί πρόεδρος από το Βέλγιο.

«Αν το κοινοβούλιο με εκλέξει πρόεδρο, ο αρχηγός του κράτους δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμποδίσει αυτή τη θητεία», είπε ο Πουτζντεμόν.

Ο Καταλανός ηγέτης δηλώνει πως διαθέτει αρκετή νομιμότητα για να κυβερνήσει. «Είμαι ένας βουλευτής όπως οποιοσδήποτε άλλος, απολύτως κατάλληλος να αναλάβω πρόεδρος (...) Έχω κάθε δικαίωμα και ελπίζω ότι θα τύχει σεβασμού», πρόσθεσε στο Catalunya Radio. Φιλοδοξεί να παρουσιάσει με τηλεδιάσκεψη το κυβερνητικό πρόγραμμά του --ένα απαραίτητο στάδιο στη διαδικασία-- ή να αναγνωστεί από κάποιον άλλον.

Η απόφαση για το αν θα επιτραπεί στους Καταλανούς βουλευτές να ψηφίσουν για έναν υποψήφιο που δεν θα είναι φυσικά παρών στο ημικύκλιο επαφίεται τελικά στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Ρότζερ Τόρεντ, και σε άλλα τρία μέλη του σώματος, τρία από τα οποία τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και άλλα τρία κατά.

Χωρίς να αποκαλύπτει ποια θέση θα κρατήσει, ο Τόρεντ δήλωσε στην καταλανική εφημερίδα Ara πως καθήκον του είναι να «διασφαλίσει ότι θα υπάρξει ένας υποψήφιος που θα μπορεί να εκλεγεί και μια κυβέρνηση που θα μπορεί να κυβερνά από το πρώτο λεπτό». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να κυβερνήσει από τις Βρυξέλλες, περιορίστηκε να πει «η κυβέρνηση πρέπει να είναι πραγματική».

Παρακαλούμε περιμένετε ...