Οδηγίες στους πολίτες της Σουηδίας σε περίπτωση επίθεσης ή πολέμου

Οδηγίες στους πολίτες της Σουηδίας σε περίπτωση επίθεσης ή πολέμου

Ενημερωτικό φυλλάδιο με οδηγίες για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα

Για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα - κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το 1961 - η Σουηδία ετοιμάζεται να μοιράσει ένα φυλλάδιο σε 4,7 εκατομμύρια νοικοκυριά, στο οποίο θα περιέχονται ενημερωτικές πληροφορίες για το τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πολέμου, κυβερνοεπιθέσεων και τρομοκρατικών επιθέσεων. Επίσης θα καλύπτει και άλλες απειλές όπως η κλιματική αλλαγή.

Το φυλλάδιο θα αναφέρει, για παράδειγμα, πώς πολίτες μπορούν να λάβουν μέρος στην «συνολική άμυνα» εν καιρώ πολέμου και πώς θα εξασφαλιστεί η ικανοποίηση βασικών αναγκών όπως για νερό, τρόφιμα και θέρμανση. Το φυλλάδιο, που έχει προσωρινό τίτλο «Σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου, θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Μάιο». Παρόμοιο έγγραφο είχε διανεμηθεί στα νοικοκυριά το 1961, αν και αργότερα εκδόθηκαν και άλλες εκδοχές του κειμένου, για εσωτερική κυβερνητική χρήση, έως το 1991.

Σύμφωνα με το Euronews, η κίνηση της σουηδικής κυβέρνησης έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία εντείνεται η διαμάχη για θέματα άμυνας και ασφάλειας, την απειλή από τη Ρωσία και το κατά πόσον η χώρα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η αμυντική επιτροπή, ένα διακομματικό σώμα που βοηθά στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής, έγραψε τον Δεκέμβριο πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ένοπλη επίθεση στη Σουηδία».

«Όλη η κοινωνία χρειάζεται να είναι προετοιμασμένη για σύγκρουση, όχι μόνο ο στρατός. Δεν χρησιμοποιούσαμε λέξεις όπως συνολική άμυνα ή υψηλός συναγερμός για 25-30 χρόνια ή περισσότερο. Άρα η ενημέρωση των πολιτών είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε ο Κρίστιαν Άντερσον, επικεφαλής του προγράμματος στη σουηδική υπηρεσία πολιτικής άμυνας.