Brexit, μετανάστευση και άμυνα στο επίκεντρο της συνάντησης Μέι-Μακρόν

Brexit, μετανάστευση και άμυνα στο επίκεντρο της συνάντησης Μέι-Μακρόν

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν της επιπτώσεις εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και το θέμα του Καλαί

Το Brexit θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης σήμερα της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερέζας Μέι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο της Βρετανο-Γαλλικής Συνόδου στη στρατιωτική ακαδημία του Σάντρινγκχαμ στην κομητεία του Μπάρκσιρ, όπως γράφει η Indepedent.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν ακόμη θέματα αμυντικής συνεργασίας και ασφάλειας, καθώς και ο έλεγχος της μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας θα επισημοποιηθεί η ανάπτυξη τριών ελικοπτέρων τύπου Chinook της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Μαλί, όπου η Γαλλία μάχεται κατά ισλαμιστών. Η δε Γαλλία θα στείλει στρατεύματα στην Εσθονία στο πλαίσιο της δύναμης του ΝΑΤΟ που βρίσκεται εκεί.

Όσον αφορά στο θέμα της μετανάστευσης, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην απόφαση του Λονδίνου να δώσει περίπου 45 εκατομμύρια λίρες στη Γαλλία, επιπλέον των σχεδόν 100 εκατομμυρίων που έχει ήδη δώσει για τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας στο Καλαί, όπου παραμένουν περίπου 700 μετανάστες παρά τη διάλυση του καταυλισμού που είχε γνωστός ως «ζούγκλα» του Καλαί.

Η Βρετανία αναμένεται επίσης να αποδεχθεί, ότι θα πρέπει να υποδεχθεί περισσότερους μετανάστες από το Καλαί, αλλά απορρίπτει το αίτημα Μακρόν για επιπλέον χρηματοδότηση για την τοπική κοινωνία της γαλλικής παραλιακής πόλης.

Τον Γάλλο Πρόεδρο συνοδεύουν αρκετοί υπουργοί, οι οποίοι θα έχουν συζητήσεις συνεργασίας με Βρετανούς ομολόγους τους για θέματα των χαρτοφυλακίων τους.