Ο Τραμπ υποστηρίζει τους Ιρανούς διαδηλωτές και εξοργίζει τον Ροχανί

Ο Τραμπ υποστηρίζει τους Ιρανούς διαδηλωτές και εξοργίζει τον Ροχανί

«Ο λαός τελικά αντιλαμβάνεται το πώς κλέβουν και διασκορπίζουν τα λεφτά και τον πλούτο του στην τρομοκρατία», σχολιάζει ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα, με μήνυμά του στο Twitter, ότι οι διαδηλώσεις στο Ιράν δείχνουν πως οι πολίτες της χώρας διαφωνούν με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας εκ μέρους της Τεχεράνης.

Από την Πέμπτη, εκατοντάδες Ιρανοί σε όλη τη χώρα συμμετέχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρόμενοι για την ανεργία, τη φτώχεια και την αύξηση του κόστους διαβίωσης, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Μεγάλες διαδηλώσεις στο Ιράν. Ο λαός τελικά αντιλαμβάνεται το πώς κλέβουν και διασκορπίζουν τα λεφτά και τον πλούτο του στην τρομοκρατία. Φαίνεται ότι δεν θα το ανεχθούν άλλο. Οι ΗΠΑ παρακολουθούν πολύ στενά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter.

Από την πλευρά της, η Νίκι Χέιλι, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, σχολίασε ότι οι πολίτες του Ιράν «δοκιμάζουν» το καθεστώς. «Ο ιρανικός λαός, που καταπιέζεται εδώ και πολύ καιρό, βρίσκει τώρα τη φωνή του» σε αυτές τις «ειρηνικές διαδηλώσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία» στο Ιράν.

Στο μήνυμά της, με την ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους, η Χέιλι είπε ότι οι Αμερικανικοί προσεύχονται «για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν φριχτά από τις καταπιεστικές κυβερνήσεις της Βόρειας Κορέας, της Βενεζουέλας, της Κούβας και ιδίως του Ιράν».

Ροχανί: Ο Τραμπ μας έλεγε τρομοκράτες

Οι Ιρανοί έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να ασκούν κριτική στην εξουσία, αλλά οι πράξεις τους δεν πρέπει να οδηγούν στη βία ή στην καταστροφή δημόσιας περιουσίας, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, στην πρώτη δημόσια αντίδρασή του μετά από τέσσερις ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα.

«Ο λαός είναι απολύτως ελεύθερος να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και να διαμαρτύρεται. Όμως οι διαμαρτυρίες θα πρέπει να γίνονται κατά τρόπο που να βελτιώνουν την κατάσταση στη χώρα και τη ζωή τους», φέρεται να είπε ο Ροχανί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA. «Η κριτική διαφέρει από τη βία και την καταστροφή δημόσιας περιουσίας», υπογράμμισε.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέβηκαν και πάλι σήμερα στους δρόμους, αψηφώντας την προειδοποίηση των αρχών, για τέταρτη ημέρα. Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι οι μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί στη χώρα από το 2009.

«Η επίλυση των προβλημάτων δεν είναι εύκολη και θα χρειαστεί χρόνος. Η κυβέρνηση και ο λαός θα πρέπει να αλληλοβοηθηθούν για να επιλύσουν τα θέματα», πρόσθεσε ο Ροχανί. Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί «ένας χώρος όπου οι υποστηρικτές της επανάστασης και ο λαός θα μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες της καθημερινότητάς τους».

Ο Ιρανός πρόεδρος απάντησε επίσης στα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους διαδηλωτές. «Αυτός ο άνθρωπος στην Αμερική που σήμερα εκφράζει τη συμπάθειά του στον λαό μας ξέχασε ότι πριν από μερικούς μήνες αποκαλούσε τον ιρανικό λαό τρομοκράτες. Αυτός ο άνθρωπος που τάσσεται ολόψυχα κατά του ιρανικού έθνους δεν έχει κανένα δικαίωμα να συμμερίζεται τους Ιρανούς», κατέληξε.