Ραχόι σε Πουτζντεμόν για το… ραντεβού: Εγώ θα μιλήσω μόνο στο νικητή των εκλογών

Ραχόι σε Πουτζντεμόν για το… ραντεβού: Εγώ θα μιλήσω μόνο στο νικητή των εκλογών

Ραντεβού εκτός ισπανικού εδάφους δίνει ο Πουτζντεμόν στον Μαριάνο Ραχόι

Οι Καταλανοί αυτονομιστές συνεχίζουν να χάνουν σε υποστήριξη, αλλά λιγότερο από όσο θα θέλαμε, δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι, πρωθυπουργός της Ισπανίας μία ημέρα μετά τις καταλανικές εκλογές , την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στο τοπικό κοινοβούλιο και τη συντριβή του δικού του Λαϊκού Κόμματος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Καταλονία εισέρχεται σε μία περίοδο διαλόγου και δήλωσε ότι ο ίδιος θα κάνει μία προσπάθεια για να συνομιλήσει με τη νέα καταλανική κυβέρνηση.

Πρωταρχική ευθύνη όλων των κομμάτων είναι να εργασθούν από κοινού για την επανόρθωση της κατακερματισμένης περιοχής της Καταλονίας, είπε.

Ο Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε κίνηση για την παραβίαση του ισπανικού συντάγματος.

Ενώ στην πρόσκληση που του έκανε ο Κάρλες Πουτζντεμόν, για διάλογο στις Βρυξέλλες, ο Ραχόι απάντησε: «το πρόσωπο με το οποίο πρέπει να συνομιλήσω είναι αυτό που κέρδισε τις εκλογές, είναι η κα. (Ινές) Αριμάδας», η επικεφαλής της λίστας των Ciudadanos», είπε.

Η θέση της ΕΕ «δεν θα αλλάξει», για την Καταλονία λένε οι Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν θα αλλάξει» θέση για το ζήτημα της Καταλονίας μετά τις τοπικές εκλογές της Πέμπτης, κατά τις οποίες οι αυτονομιστές θριάμβευσαν αφού κέρδισαν ξανά την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, τόνισε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η θέση μας για το ζήτημα της Καταλονίας είναι καλώς εγνωσμένη κι επαναλαμβάνεται τακτικά και σε όλα τα επίπεδα. Δεν θα αλλάξει. Σε ό,τι αφορά την τοπική εκλογική διαδικασία, δεν έχουμε κανένα σχόλιο να κάνουμε», τόνισε στο AFP ο εκπρόσωπος αυτός της Κομισιόν, ο Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.

Ραντεβού εκτός ισπανικού εδάφους δίνει ο Πουτζντεμόν στον Μαριάνο Ραχόι

Ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εκτός του ισπανικού εδάφους για συνομιλίες, μία ημέρα μετά την ψηφοφορία των καταλανικών εκλογών κατά την οποία οι αυτονομιστές εξασφάλισαν πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο.

«Είμαι ανοικτός σε συνάντηση με τον Ραχόι στις Βρυξέλλες ή σε άλλη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν θα είναι η Ισπανία», δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία από τη βελγική πρωτεύουσα.

Επίσης δήλωσε διατεθειμένος να επιστρέψει στην Ισπανία εάν του δοθούν οι εγγυήσεις ότι θα λάβει τη θέση του ως επικεφαλής μελλοντικής καταλανικής κυβέρνησης.

Ο Πουτζντεμόν βρίσκεται αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, κατηγορείται στην Ισπανία για στάση και αποσχιστική δράση και εάν επιστρέψει σε ισπανικό έδαφος κινδυνεύει να συλληφθεί.

Από την πλευρά του πάντως, ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι αρνείται να συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συνομιλήσει με τους νικητές των εκλογών, το κόμμα των Ciudadanos, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μία ημέρα μετά τις καταλανικές εκλογές, την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας των αυτονομιστών στο τοπικό κοινοβούλιο και τη συντριβή του δικού του Λαϊκού Κόμματος.