Προβάδισμα για τους αυτονομιστές στην Καταλονία – Ήττα για Ραχόι

Προβάδισμα για τους αυτονομιστές στην Καταλονία – Ήττα για Ραχόι

Oι «ενωτικοί» Ciudadanos και το κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας εμφανίζονται να συγκεντρώνουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό εδρών

Την απόλυτη πλειοψηφία φαίνονται να εξασφαλίζουν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το exit poll, οι «ενωτικοί» Ciudadanos και το κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας, Esquerra Republicana de Catalunya, εμφανίζονται να συγκεντρώνουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό εδρών στο νέο κοινοβούλιο, με μικρό προβάδισμα για τους Ciudadanos (34-37 έδρες έναντι 34-36 εδρών). Ωστόσο, τα κόμματα υπέρ της αυτονομίας αναμένεται να εξασφαλίσουν 67-71 έδρες εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το exit poll.

Σύμφωνα με τα αρχικά επίσημα αποτελέσματα που βασίζονται στο 80% των καταμετρημένων ψήφων, τα αποσχιστικά κόμματα εμφανίζονται να συγκεντρώνουν περίπου 70 έδρες εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου.

Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε σε 83,82%, ποσοστό υψηλότερο σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προσέλευση στις κάλπες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου είχε καταγραφεί ποσοστό 74,95%.