Πόλεμος στον ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ – Οικονομικές απειλές από τον Τραμπ

Πόλεμος στον ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ – Οικονομικές απειλές από τον Τραμπ

Οι ΗΠΑ θα «φακελώσουν» όποια χώρα ψηφίσει κατά της αναγνώριση της Ιερουσαλήμ και θα της κόψει την οικονομική χρηματοδότηση

Τα 193 κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ συνεδριάζουν εκτάκτως αύριο για να ψηφίσουν το σχέδιο που θα καταδικάζει την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος σην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν 2 ημέρες και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έφερε το σχέδιο προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση.

Η υποστήριξη των 2/3 στη Γενική Συνέλευση θα σημαίνει όντως την ανάκληση της απόφασης που πάρθηκε από το ΣΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα ότι θα διακόψει την οικονομική βοήθεια στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ ενός σχεδίου ψηφίσματος που θα καταδικάζει την απόφασή του να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

«Λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Καλώς, παρακολουθούμε αυτούς τους ψήφους. Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλυτώσουμε πολλά χρήματα. Δεν μας νοιάζει», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

«Ο πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) θα παρακολουθεί με προσοχή αυτήν την ψηφοφορία και ζήτησε να του επισημάνω τις χώρες που θα ψηφίσουν εναντίον μας» τόνιζε η Χέιλι στην επιστολή προς τους πρεσβευτές πολλών χωρών στον ΟΗΕ, αντίγραφο της οποίας περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Θα σημειώσουμε κάθε μία από τις ψήφους επί αυτού του ζητήματος» προειδοποιούσε στην επιστολή.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλκι κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι διατυπώνει «απειλές» και ασκεί «εκφοβισμούς» στα κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης.

«Βλέπουμε τώρα ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τον δρόμο των απειλών (…). Τι θα πετύχετε σημειώνοντας ονόματα; Θα συμβάλετε προκειμένου κι αυτές οι χώρες να κατακτηθούν; Πώς θα τις τιμωρήσετε;» διερωτήθηκε παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Ο κόσμος άλλαξε. Η λογική του "είμαι ισχυρός, επομένως έχω δίκιο" άλλαξε. Πλέον, ο κόσμος επαναστατεί εναντίον της αδικίας. Πλέον, κανένα έθνος με τιμή, κανένα έθνος με σεβασμό δεν υποκύπτει σε αυτού του είδους τις πιέσεις» υπογράμμισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.