Αύριο, Πέμπτη, οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Καταλονία

Αύριο, Πέμπτη, οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Καταλονία

Σε πολωτικό κλίμα, μετά το «ματωμένο» δημοψήφισμα και την διαφυγή του Πουτζντεμόν στο Βέλγιο

Την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου, γίνονται οι κρίσιμες, πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Καταλονία, τις οποίες προκήρυξε η Ισπανική κυβέρνηση μετά την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας, λόγω του «παράνομου» δημοψηφίσματος τον περασμένο τον Οκτώβριο.

Η συμμετοχή στις εκλογές προβλέπεται ότι θα φθάσει σε ποσοστό ρεκόρ 80%, με τις αγροτικές περιοχές να φαίνεται ότι θα ψηφίσουν τα αυτονομιστικά κόμματα, σε αντίθεση με τα αστικά κέντρα.

Στις εκλογές θα συμμετέχει το κόμμα του καθαιρεθέντος και αυτοεξόριστου στις Βρυξέλλες προέδρου Κάρλες Πουτσντεμόν, ο οποίος έκανε την προεκλογική εκστρατεία του από ένα ξενοδοχείο στην περιφέρεια της Μπριζ, στο βορειοδυτικό Βέλγιο, όπου έχει βρει καταφύγιο. Το ψηφοδέλτιο του Πουτζντεμόν «Μαζί για την Καταλονία» περιλαμβάνει μέλη του κόμματός του, του PDeCAT, και ορισμένους ανεξάρτητους.

Στην τελευταία, προεκλογική ομιλία του, ο Πουτζντεμόν ανέφερε: «Σας ζητώ να ψηφίσετε με την δέσμευση ότι αν εκλεγώ πρόεδρος, θα εισέλθω στο κτήριο της προεδρίας συνοδευόμενος από το σύνολο της νόμιμης κυβέρνησης που απολύθηκε και αποκεφαλίστηκε από το (άρθρο) 155.»

Σύμφωνα με το Euronews, η μάχη δίνεται στήθος με στήθος ανάμεσα στους υποστηρικτές της ανεξαρτητοποίησης και τα πολιτικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της παραμονής της περιφέρειας στην Ισπανία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, τα οποία μπορεί να καταλάβουν 63 έως 69 έδρες στην τοπική βουλή, όπου η απόλυτη πλειοψηφία είναι οι 68 έδρες.

Οι οπαδοί της ενότητας της Ισπανίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα εξασφαλίσουν από 56 έως 63 έδρες.

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. πάνω από το 20% των περίπου πεντέμισι εκατομμυρίων ψηφοφόρων της περιφέρειας παραμένουν αναποφάσιστοι.