27χρονος από το Μπαγκλαντές ο δράστης της επίθεσης στο Μανχάταν

27χρονος από το Μπαγκλαντές ο δράστης της επίθεσης στο Μανχάταν

Ήταν «επηρεασμένος» από το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις και έδρασε μόνος του

Πανικός επικράτησε σήμερα στην Νέα Υόρκη όταν σημειώθηκε έκρηξη στο Authority Port, έναν από τoυς πιο πολυσύχναστους σταθμούς λεωφορείων της πόλης στο κεντρικό Μανχάταν.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά 3 άτομα και η αστυνομία δήλωσε πως ένας ύποπτος συνελήφθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος. Πρόκειται για έναν 27χρονο από το Μπαγκλαντές, τοΝ Akayed Ullah, κάτοικο του Μπρούκλιν, μουσουλμάνο στο θρήσκευμα, ο οποίος είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο δράστης ήταν «επηρεασμένος» από το Ισλαμικό Κράτος και από άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, αν και σύμφωνα με τις ενδείξεις, έδρασε μόνος του, δήλωσε στο CNN ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά θα τονίσω ότι (ο ύποπτος) είχε επηρεαστεί από αυτές τις οργανώσεις», τόνισε ο Κουόμο.

Ο ύποπτος αναγνωρίστηκε από μία ταυτότητα που έφερε πάνω του.

Τα αμερικανικά μέσα έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του δράστη, τη στιγμή της σύλληψής του (κεντρική φωτογραφία). Επάνω του βρέθηκε και ένας δεύτερος μηχανισμός.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο εκρηκτικός μηχανισμός που έφερε ο Akayed Ullah βασιζόταν σε μια βόμβα σωλήνα. Η εκρηκτική ύλη εντός του σωλήνα πυροδοτήθηκε, αλλά ο σωλήνας δεν εξεράγη. «Οπότε κατέληξε να τραυματιστεί ο ίδιος και λίγοι ακόμη που βρίσκονταν κοντά του».

Πρόσθεσε ότι ο δράστης φέρεται να βρήκε πληροφορίες στο διαδίκτυο για να κατασκευάσει την βόμβα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, η έκρηξη ήταν «απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας» και ότι πιστεύεται ότι ο ύποπτος έδρασε μόνος του.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως ένας άνθρωπος συνελήφθη, αλλά δεν έχει ακόμη αναφέρει λεπτομέρειες για τον μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε στην έκρηξη. Το τοπικό ειδησεογραφικό κανάλι WABC, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, μετέδωσε ότι είναι πιθανό να πυροδοτήθηκε μια βόμβα σε σωλήνα σε υπόγεια διάβαση ενώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το WPIX, ένας άνδρας που έφερε «πιθανόν έναν δεύτερο μηχανισμό» συνελήφθη σε σήραγγα του μετρό.